Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
direktiva

Europska unija zabranjuje meso kloniranih životinja

The head of a cow statue is seen in front of a European logo as farmers and dairy farmers from all over Europe take part in a demonstration outside a European Union farm ministers' emergency meeting at the EU Council headquarters in Brussels, Belgium Sept
Foto: Reuters/PIXSELL
09.09.2015.
u 19:04

Odluka je donesena iako stručne analize EFSA-e pokazuju da je sastav mesa kloniranih životinja jednak kao i "normalnih" životinja

Europski parlament izglasao je prijedlog direktive EU koja zabranjuje kloniranje svih domaćih životinja, njihovih potomaka, ali i proizvode dobivene od njih. Zabranjuje se i uvoz takvih životinja ili proizvoda iz trećih zemalja u EU. Striktna zabrana kloniranja prošla je uz 529 glasa za i 120 protiv.

– Europski potrošač dobro zna što želi, ali i što ne želi. On podržava istraživanje kloniranja u svrhu medicine i znanosti, ali ne želi takvo meso na svom stolu – rekla je europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) navodeći podatak iz istraživanja Eurobarometra prema kojemu je 84 posto ispitanih građana EU zabrinuto zbog dugoročnog utjecaja kloniranja životinja na prirodu.

Neke zemlje izvan EU, poput SAD-a, Kanade i Brazila, već dopuštaju kloniranje domaćih životinja u uzgojne svrhe, pa bi ovako stroga direktiva Europske unije zatvorila vrata Europe uvozu kloniranih životinja, zametaka i hrane dobivene tim putem.

>> Europska komisija zabranit će prodaju hrane od kloniranih životinja

Komentara 4

DJ
djurex
19:43 09.09.2015.

tko zna koliko smo ga dosada pojeli.. kad ce politicari zabraniti uvoz gmo hrane u hrvatsku???

NE
Nepokolebljiv
15:39 11.09.2015.

Interesantno! Klonirana vinova loza je u redu vec jako dugo a klonirane ovce ne! Telad iz ubranih jajasca kada se ugrade u druge krave za razvoj embrija i porod je u redu ali "klonirano" nije. Sada smo u situaciji da politicari pod utjecajem interesnih grupa (ili velikih firmi) pocinju uzduzno djeliti dlake! Pitam se tko razlikuje detalje?!

Avatar nekakav
nekakav
07:29 10.09.2015.

jel to znači da će svi ti holsteini biti maknuti iz prozvodnje mlijeka? ili da će red angus, charolais i slični hibridi, biti zabranjeni? hehe, daleko se otišlo u tom kloniranom svijetu. hoće li onda zabraniti i ove klonirane sorterte vinove loze? cabernet sauvignon, npr... vraćamo se li to mi na tudum, noju, direktor?! sve prirodno. pšenica tavanuša, kukuruz ni ne znam koji bi sad to mogao biti, al hibrid neće, a? joj, svijete, kud si otišao! samo zato što to ne proizvodi europska industrija, treba zabraniti! znate da su sva društva koja su se izolirala propadala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije