Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imigrantska kriza

EK i nizozemsko predsjedništvo: Smanjiti broj izbjeglica i spasiti Schengen

Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
07.01.2016.
u 14:34

Juncker: Moramo spasiti Schengen, to je naša kolektivna zadaća

Europska komisija danas je u Amsterdamu ponovno istaknula da se schengenski sustav mora spasiti te da je to kolektivna zadaća, izrazivši istodobno nezadovoljstvo što iz Turske i dalje stiže velik broj izbjeglica. "Moramo spasiti Schengen, to je naša kolektivna zadaća", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na konferenciji za novinare u Amsterdamu. Juncker, zajedno sa svim povjerenicima Komisije, u posjetu je u Nizozemskoj, koja je 1. siječnja preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a. Riječ je o tradicionalnom posjetu Europske komisije zemlji predsjedateljici na početku svakog rotirajućeg predsjedništva.  

Zbog neučinkovite kontrole na vanjskim granicama EU-a doveden je u pitanje schengenski sustav nakon masovnog i dosad nezapamćenog priljeva izbjeglica jer su zemlje članice počele uvoditi privremene kontrole na svojim granicama.   

Timmermans: Suradnja s Turskom još ne daje prave rezultate  

EU velike nade polaže u dogovor s Turskom s kojom je napravila akcijski plan kako bi se smanjio priljev tražitelja azila. Turska se tim planom obvezala da će zadržati na svom teritoriju veliki broj sirijskih izbjeglica, a EU je zauzvrat obećala izdašna financijska sredstva.

Komisija ističe da ima prvih ohrabrujućih znakova što se tiče turske provedbe akcijskog plana, ali da je u pogledu broja izbjeglica stanje i dalje daleko od zadovoljavajućeg.  

"Svi smo se obvezali, to je dio akcijskog plana, da ćemo smanjiti brojke, a posljednjih tjedana je vidljivo da su brojke i dalje relativno visoke, tako da je preostalo još dosta posla", rekao je na istoj konferenciji za novinare prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.  

"Suradnja s turskim vlastima je pozitivna. Razgovaramo o tome kako poboljšati tu suradnju. Vidjeli smo prve rezultate, ali oni su daleko od zadovoljavajućih", dodao je Timmermans.

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je da će za rješavanje izbjegličke krize trebati dosta vremena jer se  ona ne "može riješiti preko noći", te da se mora osigurati efikasna kontrola na vanjskim granicama.  

Rutte je rekao da je smanjivanje priljeva izbjeglica jedan od glavnih prioriteta nizozemskog predsjedništva.  

Najavio je da će njegova vlada u sljedećih šest mjeseca predsjedavanja  EU-om, djelovati "kao pošteni posrednik" među članicama kako bi se postigli dogovori oko zakonodavnih prijedloga koji su trenutačno na stolu.

Juncker: Razgovaramo s Poljskom, ne treba dramatizirati  

Predsjednik Komisije Juncker u svom se izlaganju osvrnuo i na stanje u Poljskoj, koja je u posljednjih nekoliko tjedana došla na udar brojnih kritika zbog promjene zakona o Ustavnom sudu i zakona o medijima. U EU se čak spominjala mogućnost da bi postupak protiv Poljske mogao dovesti čak do toga da joj se oduzme pravo glasa u Vijeću EU-a, što je predviđeno u europskom Ugovoru za teške provede europskih načela i vrijednosti, ali nikada do sada nije korišteno. Međutim, Juncker je rekao da ne treba dramatizirati i da je vjeruje da neće do toga doći.  

Ponovio je da će se o slučaju Poljske raspravljati na prvoj ovogodišnjoj sjednici Europske komisije, u srijedu, 13. siječnja.

"Ne treba dramatizirati.  Mi ne udaramo po Poljskoj. Sada razgovaramo s poljskim vlastima i ne želim nagađati o mogućim posljedicama i aktiviranju članka 7 Ugovora. Još nismo dotle stigli i mislim da ni nećemo", rekao je Juncker. Članak 7 Ugovora definira okolnosti u kojima se može oduzeti pravo glasa zemlji članici.

>> Schengen nestaje u praksi, a ostaje u pravnim tumačenjima?

>> Juncker: euro nema smisla ako propadne Schengen

Komentara 10

JA
janika
11:17 08.01.2016.

Orban: Europa mora podici novu granicu prema grckoj

SS
sokac sa drave
17:11 07.01.2016.

Nista od zaustavljanja izbjeglica.Njemacka je rekla Grckoj vracajte dug od stomilijardi Eura.Grci kazu hocemo kada nam platite odstetu iz Hitlerovoga rata stotridesetmilijardi Euro.Njemci kazu mi smo to vama rijesili sa sicom od sesnaest milijuna deutsche mark.Grci kazu oprastajte dug,Merklica,Scheuble kazuu nein.Nakon toga njemackog nein Grci ne kazu vise nista ali cinjenice u vidu izbjeglica govore same za sebe.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
16:30 07.01.2016.

kako ih zaustaviti?vrlo lsko samo treba ukinuti azile i velike socijale i privilegije jer memogu oni imati veca prava vec mi europljani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije