Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubravka Šuica:

'Izbjeglička kriza i pitanje sigurnosti može se riješiti samo zajedničkim naporima'

Dubravka Šuica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.12.2015.
u 16:25

Opatija je nekoć bila u funkciji zimske turističke destinacije, a ne ljetne

Glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda Taleb Rifai sudjelovao je danas u Europskom parlamentu na Odboru za turizam i promet u raspravi o budućnosti europskog turizma. U uvodnom izlaganju Rifai je istaknuo kako svijet nikada nije bio bolji za turizam usprkos aktualnim geopolitičkim pitanjima te zabrinutosti oko sigurnosnih pitanja i prirodnih katastrofa. Pohvalio je europsku ujedinjenost u različitosti te istaknuo da EU mora biti vodeća sila u borbi protiv klimatskih promjena vodeći računa o održivosti, ali u isto vrijeme i gospodarskom rastu te poticanju poduzetništva.

U raspravi je sudjelovala i hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica.

- Vi zagovarate svjetski, a mi brinemo o europskom turizmu i želimo da Europa ostane lider s udjelom od 50%, odnosno s 580 milijuna turista koji su posjetili Europu 2014. godine. Imajući u vidu da turizam zauzima 10% svjetskog BDP-a, a 17% hrvatskog, radimo na mnogim izazovima poput bolje regulacije ekonomije dijeljenja, klimatskih promjena te se borimo s poljuljanom sigurnošću zbog prijetnji terorizmom. Kad govorimo konkretno, onda bih vas željela upitati kako riješiti problem sezonalnosti, koja je posebno izražena na Jadranu, s ciljem boljeg iskorištavanja turističkog potencijala? - upitala je Šuica, navodi njezin ured u priopćenju.

Rifai je odgovorio da je sezonalnost bolest protiv koje se moramo konstantno boriti, prvenstveno diversifikacijom turističkih usluga i proizvoda te boljim reklamiranjem budući da neiskorišteni turistički sadržaji postaju opterećenje i ne donose profit. Kao primjer, istaknuo je Opatiju koja je nekoć bila u funkciji zimske turističke destinacije, a ne ljetne.

- Bitno je napomenuti da su se navike potrošača promijenile te da se aktualna izbjeglička kriza i pitanje sigurnosti može riješiti samo zajedničkim naporima i usklađivanjem naših politika. Također, klimatske promjene ostaju najveći svjetski izazov - zaključila je Šuica.

>> Zdravstveni turizam idućih će godina rasti 7 posto godišnje

>> Najčešće putujemo k rodbini, na moru je bio svaki četvrti putnik

Komentara 4

RO
rotšild
10:24 04.12.2015.

Hrvati si jedan naivan da ne kažem priglup narod. Oni kroz cijelu svoju povijest govore o tisućugodišnjoj Hrvatskoj kulturi i državnosti, a kada su krvavom mukom izašli iz Jugoslavije, svega nekoliko godina su bili neovisni.. Ušli su u europsku uniju i utopili su svoju državnost samovoljno.U europskoj uniji vlada diktatura komesara koje nitko nije izabrao, a europski parlament o ničemu ne odlučuje.. Europska unija je fašistička tvorevina. Eurointegracija je kolonizacija i asimilacija.Banditi, Oslobodite Hrvatsku, vrnite joj samostalnost ili ...

Avatar superhik74
superhik74
19:25 04.12.2015.

O cemu ova bulazni, pa ona ne zna tko joj glavu nosi. Turska je na komandu imperija kaosa pustila nekih miljiun izbjeglica da preplave EU, s ciljem destabilizacije ekonomskog oponenta. Iskoristli su zrtve rata kojeg su oni inscenirali i sada nastavljaju siriti kaos iz Azije i Afrike u Europu. Posao doticne je bio da se to sprijeci, a ne samo da nije to napravila nego je jos podrzavala nase drzavno sudjelovanje u naoruzavanju terorista a posljedice sada placamo svi mi. I ona jos ima obraza bauljati o "zajednickim naporima".

SA
santos008
01:36 07.12.2015.

I ona krade Bogu dane u EP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije