Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dombrovskis:

Neće biti proširenja eurozone u sljedećim godinama

EU zastava
Foto: Patrik Macek/Pixsell
28.12.2015.
u 12:08

"Ulazak u eurozonu bio je ranije vrlo privlačan za nove zemlje članice EU-a. To se promijenilo s krizom eura a grčka kriza samo je ojačala takvo stanje", naglasio je.

Eurozona vjerojatno neće primiti nove članice tijekom sljedećih godina, a jedinstvena valuta izgubila je atraktivnost otkad je počela kriza, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

"Tijekom sljedećih godina ne očekuje se nikakvo proširenje eurozone", čak i ako se sve zemlje članice EU-a angažiraju prema tom cilju, rekao je u intervjuu za Die Welt.

 Od 28 članica EU-a, 19 su članice eurozone.

"Prije nego neka zemlja prihvati euro, potrebno je da ima fiksirani tečaj u odnosu na euro. Taj mehanizam je 'čekaonica za euro'. U ovom trenutku ni jedna se zemlja u njoj ne nalazi, osim Danske" koja je poseban slučaj jer ima izuzeće.

Europski dužnosnik također je kazao da su Bugarska i Rumunjska izrazile interes ući u tu "čekaonicu", dok je nova poljska konzervativna vlada nešto rezerviranija.

"Ulazak u eurozonu bio je ranije vrlo privlačan za nove zemlje članice EU-a. To se promijenilo s krizom eura a grčka kriza samo je ojačala takvo stanje", naglasio je.

Posljednje zemlje koje su se priključile eurozoni bile su Litva 2015. i Latvija 2014. 

>> Tusk očekuje da će u veljači biti postignut dogovor s Velikom Britanijom

Komentara 3

Avatar rashomonn
rashomonn
17:58 28.12.2015.

Dojče marka je bila zakon,kakav crni €.

Avatar kravata
kravata
16:36 31.12.2015.

Engleska i Finska izlaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije