Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Lalovac Varoufakisu predložio hrvatski model fiskalizacije

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.03.2015.
u 14:50

- Varoufakis je vrlo zainteresiran i možda će već sljedeći tjedan poslati svoju ekipu iz Grčke da dođu u Hrvatsku to pogledati - rekao je ministar Boris Lalovac.

Grčka želi od Hrvatske preuzeti iskustvo uvođenja fiskalnih blagajni  kao učinkovitog načina borbe protiv sive ekonomije u turizmu i  ugostiteljstvu, a ministri financija dviju država danas su o tome  razgovarali na bilateralnom susretu na marginama sastanka Ecofina  (Vijeća za ekonomiju i financije EU) u Bruxellesu. 

- Razgovarao sam s kolegom Yanisom Varoufakisom oko njegovih mjera  borbe protiv sive ekonomije i predložio sam mu da pogleda kako je naš  model fiskalizacije imao učinka u suzbijanju sive ekonomije u turizmu.  Varoufakis je vrlo zainteresiran i možda će već sljedeći tjedan poslati  svoju ekipu iz Grčke da dođu u Hrvatsku to pogledati - rekao je ministar Boris Lalovac

Grčka vlada premijera Alexisa Tsiprasa u petak je u pismu upućenom  partnerima u euro zoni kao jednu od novih mjera navela suzbijanje utaje  PDV-a neizdavanjem računa. Ministar Varoufakis u tom je pismu iznio  ideju po kojoj bi grčke vlasti angažirale obične građane, studente, pa  čak i strane turiste da kao prikriveni agenti snimaju trgovce,  ugostitelje i hotelijere u prekršaju. Građani ne bi imali ovlasti  kažnjavati bilo koga, ali grčke vlasti smatraju da bi već sama pojava  takvih prikrivenih građana-inspektora potakla utajivače poreza da  promijene ponašanje. No, Lalovac smatra da je uvođenje fiskalnih  blagajni po uzoru na Hrvatsku očigledno bolja i učinkovitija mjera koja  bi bila dobra i za Grčku. 

- To je prilika i našim IT kompanijama da zarade na izvozu. U tom IT  rješenju (fiskalizacije, op.a.) mi smo lider, i prema Češkoj, i prema  Sloveniji, i prema drugim zemljama koje su zainteresirane za taj naš  model. Mislim da ćemo pomoći i kolegama u Grčkoj oko suzbijanja sive  ekonomije - rekao je Lalovac. 

Vijeće EU na današnjem je sastanku podržalo zaključke Europske  komisije prema nizu zemalja nad kojima Komisija obavlja ekonomski  nadzor, a među ostalim i prema Hrvatskoj, od koje se traže nove  strukturne reforme, koje Vlada treba poslati Bruxellesu do kraja  travnja. Kako je ranije objavila Komisija, u svibnju će se razmotriti  jesu li te nove strukturne reforme hrvatske vlade dovoljno uvjerljive i  ambiciozne ili će biti potrebno pojačati ekonomski nadzor iz  Bruxellesa. 

- Hrvatska vlada je smanjila primarni deficit sa 4,8 posto na oko 1  posto, što znači da su značajni napori već dosad napravljeno. Međutim,  zbog velikog javnog duga ostao je i dalje problem deficita, kao i javnog duga. Tako da će najvjerojatnije naše nove mjere ići prema javnoj  upravi, zdravstvu… Ali budući da se radi ipak o političkoj odluci,  ostavit ću užem kabinetu da donese u kojem smjeru će se ići - rekao je  Lalovac.

Na naše izravno pitanje hoće li među tim novim mjerama biti i nekih povećanja poreza, Lalovac je odgovorio da neće. Iako je hrvatska vlada ranije najavila Europskoj komisiji da će uvesti porez na nekretnine 2016., Lalovac danas kaže "zasad uži kabinet u tom smjeru ne razmišlja". Na pitanje hoće li biti zamrzavanja uplata u II. mirovinski stup, ministar financija također odgovora niječno. 

Europska komisija u svojim ekonomskim izvješćima o Hrvatskoj često naglašava problem prezaduženosti i traži da se bolje upravlja dugom građana i poduzeća, a ministar Lalovac vjeruje da po tom pitanju Hrvatska ide dobrim smjerom i da bi to moglo biti "kroz nekoliko mjeseci zatvoreno". Dio toga je i rješavanje pitanja kredita u švicarskim francima, a Lalovac je komentirao naznake da je dogovor s bankama blizu. 

- Konverzija u eure je mjera koja ide u dobrom smjeru. Da sve one koji su bili u švicarcima vratimo na euro i da budu u ravnopravnom položaju. Radimo na modelima koliko će snositi država, kroz određene porezne olakšice, a koliko će banke. Radimo to i računovodstveno kako ne bi sve u jednoj godini palo na teret banaka, nego da vidimo mogu li oni to razgraničiti na, recimo, 10 godina - rekao je Lalovac. 

>> Turisti – inspektori? Smiješno i tragično

Komentara 17

K1
kazablanka 149
15:10 10.03.2015.

Ma Lalovac je zakon. Nemrem vjerovat da netko na tom mjestu može htjeti onog galamđiju nesposobnjakovića Šukera

BA
bajo2
15:15 10.03.2015.

joj hrvatski model.ovaj hoce da sahrani grke jednom za uvijek!

DA
danebi
14:23 11.03.2015.

A ovo...mislite ozbiljno, ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije