Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalni turizam

Europski sud: Ako ne tražite posao, zaboravite na socijalu

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
12.11.2014.
u 06:50

Odluka će utjecati i na Veliku Britaniju, koja želi ograničiti kretanje građana EU upravo zbog zloporaba socijalne i drugih pomoći

Rumunjska državljanka Elisabeta Dano nema pravo primati socijalnu pomoć u Njemačkoj jer je u tu zemlju došla kao “ekonomski neaktivna građanka”, odnosno iskoristila je slobodu kretanja unutar EU samo da bi ostvarila pravo na njemačku socijalnu pomoć, presudio je u ponedjeljak Sud Europske unije u važnom predmetu koji će imati posljedice za sve građane i sve države Unije.

– Presuda pokazuje da države članice mogu izbjeći “socijalni turizam” a da pritom ne krše slobodu kretanja građana. Države imaju pravnu mogućnost da se pobrinu da se njihovi socijalni sustavi ne zloupotrebljavaju – komentirao je njemački europarlamentarac i lider europskih pučana Manfred Weber, dodajući kako presuda šalje i jasnu poruku britanskom premijeru Davidu Cameronu. Britanci, naime, žele u svojoj zemlji ograničiti slobodu kretanja građana, koja je jedno od temeljnih prava u EU, koristeći upravo argument da postoje zlouporabe.

No ova presuda pokazuje da je po važećim europskim propisima moguće ekonomski neaktivnim građanima iz drugih država EU jednostavno uskratiti pravo na socijalnu pomoć.

>>Propisi EU omogućuju svakome da traži azil, u RH ga je lani zatražilo 1075, a dobilo 25 ljudi

>>David Cameron želi ograničiti useljavanje u Veliku Britaniju prema ‘hrvatskom modelu’

Komentara 4

KO
kojesta
12:04 12.11.2014.

logicno, svaka eu drzava ima dosta svoje sirotinje, staraca i djece koji gladuju, pa kud bi jos i izvana. taj problem su stvorili rumunji koji su se poceli (cak i penzici) naseljavati po srednjoj eu i onda trazili sredstva za zivot. s druge strane, stvaranjem tzv. bankarske unije, uocljiv je trend u eu sve veceg zamaha protiv tzv. socijalnih elemenata, tj. sirotinje. dok dakle milijarde teku za trule banke (jos) i druge drzave (palestina-hamas, ukrajina, egipat, kongo, j. afrika itd), za vlastito osiromaseno stanovnistvo ne predvidja se takoreci nista. to jest stvarni prijelaz od socijalnog marketinga spram bankarske unije. sve jasno!

Avatar EU afrodita
EU afrodita
16:13 13.11.2014.

ipak svaka država u Uniji određuje kretanje imigranata za sebe...V.Britanija je već stroža u tome od Njemačke i Francuske, a da ne govorimo od Italije...ali i geografski položaj je presudan

DU
Deleted user
23:17 12.11.2014.

I Bugari , Grci, Turci ... svi znaju sve o mužnji love od Njemačke i prije nego stignu tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije