Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU: Spor Rusije i Ukrajine oko plina je 'bilateralni problem'

02.01.2009.
u 13:00

Češka, predsjedavajuća zemlja EU-a, kazala je u petak da je spor između Rusije i Ukrajine oko plina bilateralni problem u kojega se Unija neće miješati sve dok taj problem ne bude utjecao na opskrbu zemalja EU-a.

Moskva je kazala da opskrba Europske unije neće biti smanjena zbog nesporazuma oko ukrajinskog plaćanja plina Rusiji, a Europljani nisu zasad prijavili nikakvo smanjenje u opskrbi.

Dužnosnici iz Ukrajine, tranzitne rute za petinu plina koji se iz Rusije doprema u EU, sastali su se u petak s predstavnicima češke vlade, dan nakon što je Prag preuzeo rotirajuće predsjedništvo EU-a.

- Rasprava se vodila o tome da je neprihvatljivo za EU da sukob dvije privatne kompanije na bilo koji način utječe na opskrbu plinom Europske unije - rekao je glasnogovornik češke vlade Jiri Potužnik.

- Međutim, u ovom trenutku vjerujemo da je to bilateralni problem i da će ga riješiti te dvije kompanije ili njihove vlade. Nećemo se miješati do trenutka kada će pritisak plina dostići neke najniže granice - rekao je.

Ukrajina je priopćila da ima velike količine uskladištenog plina i da je u mogućnosti održati pritisak u plinovodima na normalnoj razini, rekao je Potužnik, dodajući: - Naravno, nitko ne zna koliko ima uskladištenog plina i kolike su zaista te rezerve.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?