Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

EU htio "kupiti" novinare

kina
Reuters/Pixsell
12.10.2010. u 12:00

Europska komisija došla je na ideju da plati svoje novinare koji bi pisali ‘nepristrano’.

Novinarima je u Bruxellesu naizgled lako raditi. Kakav god komad plastike s fotografijom, riječju “Press” i još neisteklim nadnevkom otvara vrata Europske komisije, na čijemu svakodnevnome podnevnome briefingu možete EK-ovim glasnogovornicima postavljati pitanja kakva vas volja. Slično je i u Vijeću EU, a samo je u Europskome parlamentu – do Lisabonskoga ugovora manje važnoj ustanovi – sigurnosni postupak za novinare bez stalne akreditacije vrlo zapleten; kao da se time nastojao nadoknaditi manjak važnosti.

No, europski dužnosnici nisu zadovoljni bruxelleskim dopisnicima: smatraju da ne pišemo dovoljno o “pravim” temama, da se gubimo u trivijalnostima. Posebno u posljednje vrijeme kada se dio europskih glasila prestao baviti svojom osnovnom zadaćom – nepristranim cjelovitim informiranjem kako bi građanima omogućio donijeti obaviješten izbor – te se pretvorio u zabavnike. Stoga se nedavno pojavila zamisao da EK među bruxelleskim dopisnicima izabere “čvrstu jezgru ozbiljnih novinara”, za koje bi se održavali posebni briefinzi i koje bi europski dužnosnici vodili sa sobom na putovanja na trošak poreznih obveznika. Poput novinarske enturaže koju za sobom vuku najviši američki dužnosnici.

Na taj je prijedlog odmah skočila Udruga stranog tiska (API), koja okuplja nebelgijske novinare u Bruxellesu, upozoravajući da se njime gazi sloboda informiranja. Prijedlog je propao i stoga što krši europsko zakonodavstvo o slobodi tržišnoga natjecanja.

Potom je EK došao na novu zamisao: da zaposli novinare koji bi “cjelovito i nepristrano” pisali o onome što EK smatra ključnim europskim temama te bi svoje uratke nudili glasilima. I taj je prijedlog neslavno propao, manje zato što je API ponovno skočio u zaštitu objektivnoga novinarstva, a više zato što su europarlamentarci za “stvaranje umjetno pozitivne slike” odbili odobriti predloženi proračun od 1,6 milijuna eura godišnje.

A loše bi se europski dužnosnici bili proveli s takvim “novinarima” kada je protekloga tjedna, tek koji sat nakon što je zrakoplov kineskoga premijera Wen Jiabaa napustio europski zračni prostor, Nobelov odbor u Oslu objavio da je ovogodišnji dobitnik nagrade za mir kineski zatvorenik savjesti Liu Xiaobo. Kako bi mu predsjednik EK Jose Manuel Durao Barroso mogao poslati čestitku u kojoj ističe da je ta nagrada “snažna poruka potpore svima onima širom svijeta koji se, ponekad uz veliku osobnu žrtvu, bore za slobodu i ljudska prava, vrijednosti koje su u jezgri Europske unije”, kada bi te vrijednosti, da im novinari nisu složno ustali u obranu, netom bio brutalno pogazio?

Naime, na summitu EU i Kine stražari zgrade Vijeća EU zabranjivali su, “iz sigurnosnih razloga”, ulaz redovito akreditiranim kineskim novinarima, osim onima koji rade za državna glasila! Wen je, doznali smo, svoje sudjelovanje na završnoj tiskovnoj konferenciji summita uvjetovao izočnošću neovisnih kineskih novinara, a europski su mu čelnici tu želju odmah pohitali ispuniti! I ne bi ih bilo briga za europske vrijednosti da ih API nije upozorio da se iz takva nevjerojatna skandala neće “lišo” izvući!

Svi su kineski novinari na kraju ipak pušteni. Wen je na to odlučio da neće sudjelovati na presici, koja je potom otkazana.

Ni predsjednici Europskoga vijeća i EK Herman van Rompuy i Barroso nisu se željeli izložiti neugodnim pitanjima. Kao gromobran gurnuli su glasnogovornika EK Olliviera Baillyja, koji je na sve upite morao vrijeđati inteligenciju novinara i odgovarati: “Presica je otkazana zbog kašnjenja summita!”

Liuu su čestitali i EP-ov predsjednik Jerzy Buzek i “ministrica vanjskih poslova” EU barunica Catherine Ashton. Samo se Van Rompuy nije oglasio; njemu je, valjda, jedinome bilo neugodno.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
15:09 12.10.2010.

- 12.10.2010. u 12:46h yesMaster je napisao/la: nema garancije da se EU vlast kada tad neće pokvariti i postati korumpirana kao ova naša sadašnja. /* */ Nema ne korumpirane vlasti, pitanje je samo o kojoj mjeri se radi, jesu li li to jedan ili dva dužnosnika, jedan ili dva službenika ili su to svi osim jednog ili dva dužnosnika i svi osim jednog ili dva službenika ...

NE
neni
15:37 12.10.2010.

Europskom unijom i njihovom \"demokracijom \" upravlja mreža europskih institucija i nadnacionalnih financijskih grupa.

DO
Dolinski
12:46 12.10.2010.

nema garancije da se EU vlast kada tad neće pokvariti i postati korumpirana kao ova naša sadašnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?