Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene

Ukinut Porin za hit godine

rozga
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
10.01.2015.
u 08:18

Uoči 22. dodjele prestižne nagrade broj kategorija je smanjen sa 49 na 30 jer je stav struke i javnosti da ih je bilo jednostavno previše

Prijave za Porin 2015. završene su prije četiri dana, a dok čekamo na nominirane 22. dodjele, doznajemo da je nagrada s godinama došla do točke kada joj je potreban mali "makeover". Jedna od promjena jest da Porin više nije diskografska, već je postao glazbena nagrada, a broj kategorija u kojima se dodjeljuje smanjen je sa 49 na njih 30.

– Radeći na Pravilniku, Upravni odbor Porina odredio je da ove godine Porin kao nagrada može ostvariti pune značenje u 30-ak kategorija.

Osluškujući stavove struke i javnosti, čiji je jedinstven sud bio da je kategorija bilo previše, donesena je odluka o smanjenju njihova broja kako bi se održao ugled, kvaliteta i stručni dosezi nagrade – objašnjava Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.

Koje su kategorije ukinute, nije poznato, ali kako doznajemo, među njima jest ona najpopularnija – za Hit godine – pa smo tražili objašnjenje zašto.

– Porin je samostalna strukovna nagrada u kojoj profesionalci nagrađuju profesionalce, gdje stručno biračko tijelo bira najbolje među sobom i pritom se ravna ponajprije umjetničkim i produkcijskim standardima. Kako je Hit godine zapravo nagrada publike, a ne struke, odlučeno je da se ta kategorija ukine i da na taj način Porin zaokružimo kao isključivo strukovnu nagradu – odgovara Ivana Martinac i dodaje:

– Kao i cjelokupna glazbena industrija koja se znatno promijenila u posljednjih dvadesetak godina, tako i Porin prati promjene u evoluciji glazbe te se mijenja sukladno općim trendovima u industriji.

>>Koja ima veći hit? Jelena obara vlastite rekorde, ali Severina je kraljica regije

>>Lidija Bačić: Nisam se prodala vragu, po uspjeh idem pjesmom

Je li trebalo ukinuti nagradu za hit godine?

Komentara 14

DU
Deleted user
08:48 10.01.2015.

Hit godine je ukinut da se ne bi ponovio Tomphson koji ga je osvojio prošle godine. Nije bilo ugodno svim tim ljudima iz Porina kad su čuli kome ide nagrada, a tek kakvu je facu napravila Jelena Rozga koja je valjda vjerena da njezini pjesmuljci mogu konkurirati rock baladi "Samo je ljubav tajna dvaju svjetova".

Avatar Honduras
Honduras
08:38 10.01.2015.

nije li ovo prejadno - glazbenici sami sebi dodjeljuju nagrade??? stvaraju li onu tu glazbu za sebe ili za publiku? toliku količine taštine i ega bez pokrića teško je nači negdje drugdje. a i toliku količinu loših proizvoda.

PO
podravec75
08:30 10.01.2015.

Opet se zbog Cice kaubojke mjenjaju pravila.Prije kod književne nagrade sad kod diskografske. Ne treba bježati od tog što naš narod zbilja je.Ako kod nas najbolju prođu ima primitivizam treba to jasno i istaknuti a ne glumiti neki finjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije