Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borila se do samog kraja

Svojim radovima često je znala šokirati, ali i podsjetiti na onu životnu radost koja nam svima nedostaje

Ivana Popović
Foto: Pixsell
1/3
02.01.2017.
u 11:04

Proslavljena hrvatska kiparica i modna dizajnerica Ivana Popović pobjeđivala je rak puna dva desetljeća, o čemu je otvoreno govorila inspirirajući mnoge. Preminula je na Staru godinu

Na Staru godinu proširila se tužna vijest da smo izgubili još jedno iznimno ime. Hvaljena modna dizajnerica i kiparica Ivana Popović, uvijek svoja i posebna, odlučila je s ovog svijeta otići baš kada svi s nestrpljenjem iščekuju neki novi početak. Preminula je u snu, u 49. godini, od posljedica karcinoma s kojim se borila godinama. Prvi put dijagnosticiran joj je rak vrata maternice kada je imala samo 28 godina te ga je pobijedila. No poslije je oboljela od raka dojke. Podvrgnula se tada mastektomiji, ali je odbila klasično liječenje kemoterapijom i zračenje te se umjesto toga okrenula makrobiotičkoj prehrani.

Otplivala je maraton

Rak se povukao i ona je ponosno govorila o pobjedi nad bolešću te svojim iskrenim pristupom toj bolest postala uzor i potpora brojnim bolesnim ženama koje su u njezinu iskustvu nalazile snagu za ozdravljenje.

- Dobro sam, nalazi su dobri... Prošle godine plivala sam maraton. Naučila sam jako dobro osluškivati svoj organizam - govorila je Ivana prije gotovo tri mjeseca, u listopadu 2016., kada se hrabro fotografirala za naslovnicu časopisa Story te optimistično govorila o obnovi kuće na Krku, pripremi doktorata i drugim planovima. No bolest je bila jača. Metastaze stanica raka proširile su se na mozak i umjetnici više, nažalost, nije bilo spasa.

Iza sebe Ivana je ostavila dvije kćeri: 18-godišnju Lunu i 11-godišnju Avu. O kćerima je uvijek govorila s puno ljubavi, a one su se nakon njene smrti oglasile posebnim priopćenjem za javnost.

- Bila je inspiracija mnogim umjetnicima. Kao obitelj koju ostavlja za sobom, angažirat ćemo se da nastavimo njezinu divnu tradiciju poticanja novih suvremenih umjetnika - poručile su Luna Bizovičar i Ava Peroš.

Iza Ivane Popović, slažu se njezini brojni prijatelji i suradnici, ostat će velika praznina. Jer nitko nije bio poput nje, koja je svojim radovima često znala šokirati, ali i podsjetiti na onu životnu radost koja nam svima nedostaje. Brojni umjetnici najrazličitijih disciplina jučer su se bolno opraštali od svoje cijenjene kolegice.

- U mojoj obitelji umjetnost je dio života, moj pradjed bio je slikar Bela Čikoš Sesija, djed arhitekt, a baka povjesničarka umjetnosti, a i stric mi je slikar. Za nas umjetnost nikad nije bila tabu, razvratni smo. Iako mi to mnogi zamjeraju, nisam fascinirana klasičnim kiparstvom. Za mene je to nešto statično, pomalo nekrofilsko. Modu percipiram kao oblik kiparstva koji mi više odgovara - govorila je za života Ivana Popović, koja će biti pokopana danas na svom Krku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije