Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U povodu današnjeg nastupa u Tvornici

Boa: Cure su ludjele za nama i slale pisma

09.04.2015., Zagreb - Boa, zagrebacka art - rock grupa. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
11.04.2015.
u 15:00

Zvijezde novog vala prisjetile se nekadašnje popularnosti i otkrile zašto, unatoč uspjehu, ne žive od glazbe

Osamdesete su bile tako opojne da su i 35 godina kasnije opet u trendu. Potvrđuje to i projekt "Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne" kojem je okosnica izložba u HDLU, a u sklopu kojeg Boa, kultna grupa toga doba, danas nastupa u zagrebačkoj Tvornici kulture. Tim povodom zvijezde novog vala pokušale su nam otkriti što je bilo tako zarazno u tom dobu.

– Pojavili su se novi pravci u glazbi i kulturi, što je rezultiralo buđenjem scene. Punk i novi val sa svojim buntom odigrali su bitnu ulogu. Glazba je postala pristupačnija, novi sastavi formirali su scenu, međusobno se poznavali i družili. Postojao je polet i zanos kojih se još rado sjećamo – kaže Slavko Remenarić, suosnivač Boe i, s Mladenom Puljizom, tekstopisac i koautor glazbe, te dodaje: – Naravno, danas i nostalgija u tome igra ulogu. Pamtit će ih, kaže, po stvaranju i dobrim provodima, a o tome je li moguće da se nešto takvo ponovi kaže:

– To nije moguće. Zbog novih medija glazba je lako dostupna. Postoji puno glazbenih pravaca i ne postoji fronta otpora prema "starom valu", kao što su punk i novi val bili otpor prema rock-dinosaurima i nedemokratičnim i kompliciranim pravcima.

Boa i dalje drma scenom, a hitove poput "Milion", "Tako lijepa"... izvodi i danas. No, najpopularnija bila je u prvom dijelu osamdesetih.

– Imali smo pomalo kultni status, što nam je godilo. Puno smo svirali, imali dobar imidž i sviđali se djevojkama, pogotovo Mladen. Dobivali smo dosta pisama... – kaže Remenarić i otkriva zašto su se, bez obzira na uspjeh, odlučili baviti drugim poslovima.

– Kad smo uspjeli s prvim albumom već smo bili studenti i znali smo da od glazbe nećemo moći živjeti pa smo svi završili fakultete. Egzistencijom nismo vezani uz glazbu, što nam daje slobodu stvaranja. Ali ne bih glazbu zvao hobijem, hobi mi je nordijsko hodanje, a glazbi pristupamo profesionalno. A rituali prije koncerta? Ne pijemo i ne jedemo, jer su još stari blueseri tvrdili da samo gladan glazbenik dobro svira.

>>Osamdesete - slatka dekadencija postmoderne

>>Ivana Kindl i grupa Boa snimili duet

Komentara 8

ZA
zagabria1
14:26 13.04.2015.

Vrhuski ljudi, vrhunski glazbenici, kreativne pjesme nedostižne na našoj sceni sve do danas. Imao sam sreće raditi sa momcima na nekim projektima, šta reći sve za 5, sa kojeg god ugla da pogledaš Gdje su takvi ljudi danas da pokrenu Hrvatsku.

IN
inbox
17:19 11.04.2015.

spustite se na zemlju. bili ste prosjećni band, a cure su ludjele za svakim poznatijim bandom

SO
soovls
17:40 11.04.2015.

ja ih i danas slušam, u ladici sam našao i bedž sa njihovog prvog albuma...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije