Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Box set deluxe

Bijelo Dugme na vinilu objavljuje 9 kultnih albuma remasteriranih u Abbey Road studiju

bijelo dugme
Foto: Croatia Records
1/4
12.09.2014.
u 18:14

Luksuzni vinilni box set "Bijelo dugme – Box set deluxe" u limitiranoj nakladi od 1000 komada bit će objavljen 14. 11. 2014.

"Bijelo dugme – Box set deluxe" po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu "Top/Ove ću noći naći blues" (od čije objave je također prošlo 40 godina ). Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom "Bijelo dugme", u kojoj će se ekskluzivno naći i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetke memorabilije grupe.

Prvih šest albuma i singlica remasterizirani su s originalnih analognih vrpci Jugotona koje su upotrebljavane prilikom njihovog prvog izdavanja, dok su snimke zadnja tri albuma prikupljene od članova Bijelog dugmeta i arhiva radio stanica. Zanimljiva je činjenica da je većina originalnih albuma Bijelog dugmeta, sedamdesetih i osamdesetih godina "rezana" u Abbey Road studiju, te da je za to bio zadužen Chris Blair, čiji je Sean Magee učenik. Također, Sean Magee je bio dio ekipe čiji je remaster "Stereo Vinyl Box Seta" Beatlesa iz 2011. godine nagrađen i prestižnom nagradom Grammy u kategoriji "Najbolji povijesni album".

"U prvim kontaktima koje sam ostvario s mastering inženjerom Abbey Road studija Seanom Mageejem, on je okvirno predvidio da će za remasteriziranje svakog albuma biti potrebno šest do devet sati. S obzirom na to da sam dosad tri puta radio mastering albuma Bijelog dugmeta, znao sam da su vrpce u odličnom stanju. Upravo zbog toga sam prilikom prvog posjeta studiju donio vrpce svih albuma, što se pokazalo dobrim potezom. Odlazak u Abbey Road studio kod svakoga budi strahopoštovanje, no Sean Magee je zaista bio pristupačan, suradnja iznimno ugodna, a što je najvažnije remasteri zvuče sjajno", rekao je voditelj audio studijskog centra Croatia Records Goran Martinac.

Prilikom remasteriranja vinila korištena je tehnika "rezanja" (vinyl cutting) zvučnog zapisa u mekani lak (lacquer) kojim je premazan disk od nikla. Nakon toga Sean Magee je izrezivao svaki LP kronološki po datumu objavljivanja iz originalnih analognih mastera i originalno prikupljenog materijala na rezaču Neumann VMS80 u Abbey Road studiju. Za finalizaciju projekta, odabran je naš dugogodišnji partner Sony DADC iz Salzburga koji je za izradu vinila preporučio svog partnera, jednu od najboljih europskih tvrtki koja se bavi proizvodnjom vinila, GZ Vinyl (dio GZ Media grupe) u Češkoj.

Vinili koji su dio ovog luksuznog box seta prošli su mnoge tehničko-produkcijske faze; brojni vješti tehničari, glazbeni znalci, audiofili i diskofili sudjelovali su u različitim fazama projekta, a sve s ciljem da bi Bijelo dugme na vinilu zvučalo najbolje do sad. Sigurni smo da će i pravi znalci biti očarani nekim novim zvučnim nijansama koje dosad zbog ograničavajuće tehnologije nisu imali prilike čuti te da će ovaj luksuzni box set oduševiti sve fanove, ali i one koji će to tek postati.

Luksuzni vinilni box set "Bijelo dugme - Box set deluxe" u limitiranoj nakladi od 1000 komada bit će objavljen 14. 11. 2014.

Komentara 1

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
20:36 12.09.2014.

Sve ste napisali osim cijene ;(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije