Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.08.2015. u 12:00

Govoreći o suživotu, kako objasniti činjenicu da SPC i dalje ima Odbor za Jasenovac, u kojemu su članovi i episkopi iz Hrvatske, i koji i dalje jaše na gotovo 700.000 žrtava Jasenovca?

Ima li ikakve razlike u istupima srbijanskog ministra Aleksandra Vulina i srpskog patrijarha Irineja koji su hodali po Hrvatskoj u kratkom razmaku? Nema! Jer su obojica opetovano širili velikosrpsku mitomaniju! Jedino je Vulin bio izravniji, a patrijarh samo zaogrnut kršćanskim duhom. No bit je ista! Problematičnije je, međutim, kako su se svi u nas dignuli na noge na Vulinov govor mržnje, u kojem je Gotovinu nazvao ustaškim generalom i slično, a za patrijarhove velikosrpske mitološke besmislice trebamo imati razumijevanja? Zbog čega? Zbog ekumenizma? Zbog dobrosusjedskih odnosa? Vatikana?

Patrijarh je dvostruko pokazao kako se Beograd ne odmiče od starih korijena. Prvo, kad širi više puta znanstveno dokazanu srpsku neistinu da su Srbi podignuli manastir Krka još u 14. stoljeću. Znamo iz niza primjera da velikosrpskoj mitomaniji povijesne činjenice nikad ništa nisu značile. Ali još više itekako trebaju zabrinuti patrijarhove riječi: „Zlo su činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri. Moramo oprostiti za zlo koje su nama činili, ali i moliti da nama oproste za ono koje su poneki od nas činili." Kako graditi suživot i povjerenje kad politička i crkvena vrhuška iz Beograda i dalje širi toliko puta dokazane povijesne neistine i mitologiju?! 

Uopće se neću obazirati na patrijarhovu gradaciju, tko je učinio kome više zla, jer je to u najmanju ruku neukusno i necivilizacijski, nekršćanski, nehumano. Ali ću se osvrnuti na povijest manastira Krka. Srbi ga danas svojataju i na neistinama tvrde kako su ga oni osnovali u 14. stoljeću. To tvrdi i patrijarh kojemu je ta neistina potrebna kako bi ustvrdio da su Srbi već u to doba tu bili domicilni narod. Što je istina o manastiru? Manastir Krka nastao je, kao katolički samostan, na mjestu gdje su se nalazile katakombe u kojima je prema predaji apostol Pavao propovijedao kršćanstvo u dolini rijeke Titius (stari naziv za Krku) u I. stoljeću poslije Krista. Uvođenje pravoslavnih samostana u Krupi i na Krki bilo je u razdoblju od 1598. do 1642. godine. Srbi su majstori krivotvorenja, pa su tako iznad glavnog ulaza u manastir Krka postavili kameni natpis iz tzv. 1402. godine. No odavno je vidno da je krivotvoren. Izvorno je postavljen u crkvi i ubrzo je prenesen iznad glavnog ulaza, na najuočljivije mjesto. Taj čin je izvršio arhimandrit Jerotej Kovačević 1859. godine. Unatoč povijesnim dokazima i činjenicama, srpska mitomanija do danas ništa od toga ne uvažava! 

Kad smo kod suživota i pomirenja, kako objasniti činjenicu da SPC i dalje ima Odbor za Jasenovac, u kojemu su članovi i episkopi iz Hrvatske, i koji i dalje jaše na gotovo 700.000 žrtava Jasenovca? Ako im je stalo do istine, zašto taj isti Odbor SPC-a svojim vjernicima ne stavi pred oči i popis žrtava Jasenovca koji ima Spomen-područje Jasenovac? Ne bi li to bio znak odmaka od velikosrpske mitomanije, i pokušaj nekog dijaloga, razumijevanja, pomirenja? Ne, o tome ni govora! Jer kako se odjednom odreći mitomanije od koje svi dobro žive, i srpska politika i SPC?

Još je teže bilo gledati hrvatske biskupe koji slušaju patrijarha, koji im pod nosom pušta povijesne neistine, a oni ni jednom riječju ne reagiraju! Je li to zato što Vatikan ima neke planove oko Srbije? Ili zato što o SPC-u ovisi hoće li Alojzije Stepinac biti proglašen svetim? Nismo li valjda došli u situaciju da nam opet po Hrvatskoj pronose velikosrpsku mitomaniju i neistine, da nam i dalje ruju, a da mi kod kuće šutimo? Jedno je vjera, vjerske potrebe, pastoral vjernika, ali je nešto sasvim drugo kad je politika u pitanju, nacionalni interesi. Patrijarh nije slao vjerske, nego političke poruke. I njegov posjet nije bio vjerski samo, nego u prvom redu politički. Stoga mu treba na adekvatan način odgovoriti! Ekumenizam da, pomirenje da, suživot da, ali dosta je bilo velikosrpske mitomanije! To ostavite u Beogradu! Jer hrvatskim Srbima samo nanosite novu štetu!

>> Irinej: Daj Bože da se vrati vrijeme kada smo bili najbliži jedni drugima!

>> Patrijarh Irinej: Zlo su činili susjedi nama i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri

Komentara 27

IV
ivaba
12:33 24.08.2015.

Gospodine Despot bilo bi dobro da nam na ta pitanja odgovore povjesnicari tipa Jakovine, Klasica i ekipe oko njih koji i dalje u Hrvatskoj trube ono sto nam je Beograd servirao u Jugoslaviji i koji i danas pricaju isto stoo i ovi srpski mitomani.........tko danas moze biti protiv strucnog, znanstvenog istrazivanja jednog dijela povijesti koji je hrvatskom narodu natovario i teret lazi i mitova (jer oni koji su je pisali su to mogli i tako im je odgovaralo a i danas im odgovara kao sto se svakodnevno vidi)............protiv moze biti samo onaj tko ne zeli istinu, a takvih u Hrvatskoj nazalost i danas ima i pozicije im omogucuju nastavak lazi koje nam je Beograd, uz domace jugoslavene, servirao.............

DU
Deleted user
12:29 24.08.2015.

Da se izrazim njihovom frazom: Iscurelo sirće! Poslušajte brijunski transkript i pok. Tuđmana kako govori da im se zadaju takvi udarci da se više nikad ne oporave. I bi baš tako - ajmo nabrojiti par konstatacija: s 600 k su spali na 250 k, i to uglavnom starije pučanstvo raspršeno po tzv. pasivnim krajevima RH, nemaju više prigodu instalirati svoju elitu ni u provincijskim gradovima tipa Knin ili Petrinja, ekonomski su u slabijem položaju od hrv. puka, izgubili su njima iznimno važan "uštek" u državne službe i one kundak&pendrek itd. itd. Zaključno, pustite ih neka se izruguju s Hrvatskom u tim časopisima tipa Pupovčev nedeljnik ili propovijedi - jer zamislite da im je netko pred 25 godina, kad su motornim pilama krenuli sjeći balvane, prognozirao sve ovo gore pobrojano i da će moći jedino napraviti prepjev Lijepe naše na "haubicu", ha koja je to frustracija. Sve je to pusto naklapanje dok nema sjene moćne armije, koja je bila srpska i koja će nas (Hrvate) da smrska - kako pjevao Bajaga. A i on nije više što je bio nekoć...

Avatar 69
69
12:34 24.08.2015.

Evo, predlažem da Hrvatska istraži koliko je ljudi ubijeno u Jasenovcu. Hoće li?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije