Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog za pomoć RH

EK: Kriza se mora riješiti ovaj vikend

16.01.2009.
u 19:54

“Čak i da plin večeras poteče, nepopravljiva je i nepovratna šteta učinjena; povjerenje je i u Rusiju i u Ukrajinu izgubljeno.” Izjavio je to jučer predsjedatelj Vijeća Europske unije za energetiku, češki ministar energetike Martin Řiman prije polaska na današnji sastanak ruskoga premijera Vladimira Putina i njegove ukrajinske kolegice Julije Timošenko u Moskvi.

Iz EK-a poručuju kako je ovaj vikend posljednja prilika Rusiji i Ukrajini da riješe plinsku krizu zbog koje je Europa jedanaesti dan bez toga energenta. U ponedjeljak, na zajedničkome sastanku Plinske usklađivačke skupine EU i Energetske zajednice jugoistočne Europe, predložit će se način za solidarnu pomoć Slovačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, koje su najugroženije izostankom opskrbe ruskim plinom.

U EK nisu oduševljeni odzivom talijanskoga Enija, njemačkoga EON-a i francuskoga Gaz de France – Sueza na poziv ruskoga predsjednika Medvedeva da oblikuju konzorcij uvoznika ruskoga plina, s kojime bi se Moskva dogovorila o plaćanju “tehničkoga plina“ nužnoga za protočnost plinovoda kroz Ukrajinu.

U Bruxellesu sumnjaju da je Medvedevljev prijedlog usmjeren na razbijanje jedinstvena – iako neučinkovita – europskoga stava prema ruskome zavrtanju plinskih slavina. (S. D. P.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?