Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posveta Davidu Bowieju

'Duboko si dirnuo oboljele koji se pitaju je li te tko držao za ruku kad si posljednji put udahnuo'

lazarus
Foto: screen shot/youtube
18.01.2016.
u 13:06

Taubert navodi i koliko je teško pacijentima govoriti o smrti iako znaju da im ne preostaje mnogo vremena; upravo zato ističe Bowiejev značaj jer jse javno suočio i predočio svoj kraj – zbog toga je i Taubertovim pacijentima lakše govoriti o vlastitoj smrti. Liječnik je opisao razgovor s pacijenticom koja boluje od raka i zna da su joj dani odbrojani.

Sin Davida Bowiea, Duncan Jones (44) na Twitteru je objavio link na blog liječnika palijativne skrbi, Marka Tauberta iz Cardiffa, koji je objavio intimnu zahvalu Davidu Bowieju, ne samo zbog glazbe i doprinosa pop kulturi i umjetnosti, nego i zbog načina na koji je otišao.

"Liječnik sam palijativne skrbi, i to što si učinio u trenutku odlaska duboko me dirnulo, ali i mnoge druge s kojima radim... Činjenica da se tvoja tiha smrt podudarila s objavom novog albuma koji je zapravo tvoje opraštanje sa svima nama, za mene ne može biti slučajnost. Sve si to pomno isplanirao kako bi postalo djelo umjetnosti koja umire. Spot pjesme "Lazarus" iznimno je dubok, scene su različito utjecale na nas; za mene su one suočavanje s prošlošću u trenutku kad si osvijestio neizbježnost smrti", napisao je među ostalim, dr. Mark Taubert.

Taubert navodi i koliko je teško pacijentima govoriti o smrti iako znaju da im ne preostaje mnogo vremena; upravo zato ističe Bowiejev značaj jer se javno suočio sa neumitnošću i predočio vlastiti kraj – zbog toga je i Taubertovim pacijentima lakše govoriti o vlastitoj smrti. Liječnik je opisao razgovor s pacijenticom koja boluje od raka i zna da su joj dani odbrojani.

"Razgovarali smo o tvojoj smrti i tvojoj glazbi, i razgovor nas je doveo do različitih tema koje nisu one o kojima bismo razgovarali s bilo kime, pogotovo ako se osoba suočava s vlastitom smrću. Tvoja je priča postala način na koji smo o smrti počeli govoriti otvorenije nego ikad..."

"Govorila je o tebi i tvojoj muzici koju voli... I ona, kao i drugi, gaji uspomene na mjesta i događaje kada smo prvi puta čuli tvoju osebujnu glazbu.. Oboje smo se pitali tko je bio uz tebe kad si posljednji put udahnuo i je li te itko držao za ruku. Vjerujem da na taj način ona zamišlja svoje posljednje trenutke nad kojima strepi. Tvoj odlazak pomogao joj je da taj intimni trenutak podijeli samnom, relativnim strancem".

Liječnik Mark Taubert na blogu piše i o procedurama s kojima se terminalno oboljeli susreću na kraju života i kako se nada da David Bowie nije morao prolaziti kroz takvu patnju. 

>> David Bowie o(t)pjevao je vlastitu smrt, ali dugo umiranje zadržao je za sebe, osim ako nije riječ o genijalnoj obmani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije