Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Dow Jones na najnižoj razini u posljednjih šest godina

20. veljače 2009. u 07:31 1 prikaza

Dionički indeks Dow Jones u četvrtak je pao na najnižu razinu u posljednjih šest godina zbog straha od produljene recesije koji potiče ulagače u dionice na traženje izlaza.

Dow Jones otklizao je 89 bodova ili 1,2 posto na 7465,95 bodova, zaključujući trgovanje s najmanje bodova od 9. listopada 2002., najnižoj točki prošloga "tržišta medvjeda" - kada se špekulira na pad vrijednosti dionica.

Širi indeks Standard & Poor's 500 pao je za 9,48 bodova ili 1,2 posto, na 778,94 bodova, došavši na najnižu točku od 20. studenoga 2008., kada je vladala velika panika vezana uz financijski sektor.

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je 25,15 bodova ili 1,71 posto, došavši na 1442,82 bodova.

Brokeri na newyorškoj burzi NYSE upozoravaju na problem ukopavanja mentaliteta "tržišta medvjeda".

- Sada imamo klijente koji će odbiti kupnju dionice po 10 dolara jer procjenjuju da će idućeg tjedna biti 8 dolara. Taj pristup je jako raširen - izjavio je broker Alan Valdes za The Wall Street Journal.

Na NYSE je u četvrtak 856 dionica raslo a 2215 je palo, dok je opseg trgovanja bio 6,6 milijarda dionica.

Euro je porastao u odnosu na dolar na 1,2662, dok je u srijedu bio 1,2553 dolara. U odnosu na jen dolar je porastao na 94,27 prema 93,78 jena u srijedu.

Cijena obveznica ministarstva financija je pala, potičući rast prinosa, kako ulagači traže sigurnost u vladinu dugu.

Cijena nafte je rasla za 1,55 posto na 38,87 dolara za barel, dok je zlato palo za 0,31 posto na 973,50 dolara za uncu.

Wall Street posljednjih dana muče brige da različiti planovi američke vlade za ublažavanje recesije neće biti djelotvorni u suočavanju s ubrzanim globalnim usporavanjem, navodi agencija Blooomberg.

- Vlada čini sve i svašta ne bi li ispravila ovaj brod, no veliki igrači likvidnosti, hedge-fondovi i investicijski fondovi, gomilaju gotovinu - izjavio je Gary Hager, predsjednik konzultantske kuće Integrated Wealth Management, za Bloomberg.

Hager je ocijenio kako postoji opasnost da tržište znatno više padne idućeg tjedna.
- Tržište je na aparatima za održavanje života, a na njemu nema dovoljno ljudi da preokrenu trend rasprodaje - rekao je.

Kim Caughey, viša analitičarka za dionice u Fort Pitt Capital Group, smatra da će dionice vjerojatno nastaviti otklizavati u prvoj polovici godine, posebno zbog toga što nema velikog katalizatora sposobnog da promijeni zamah Wall Streeta.

No to, po njezinim riječima, ne znači nužno agresivni pad vrijednosti dionica.

- Na niže ne idemo raketnom brzinom, više se vučemo. Ne osjeća se izbezumljenost kao u studenome, kada je volatilnost probila granice - izjavila je Caughey.

U petak se očekuje objava izvješća o kretanju potrošačkih cijena i tromjesečni rezultati poslovanja velikih trgovačkih lanaca J.C. Penney i Lowe's.

(Hina)

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality