Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog Četiri kafića lakše je otići s blagdanskog stola

Četiri kafića
Miranda Cikotić
27.12.2009.
u 09:53

Splitski malonogometni turnir Četiri kafića, koji je prije osam godina počeo kao nadmetanje momčadi najpoznatijih splitskih lokala, danas je jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj u božićno vrijeme.

Brojni poznati majstori velikog i malog nogometa, popularni pjevači koji zabavljaju tisuće gledatelja, a od ove godine i izravni TV prijenos finala pokazuju uspjeh te sportske i humanitarne priredbe.

Od dvoranice do arene


Sve je počelo kada su pokojni Dino Petrinović, Gogo Boljat te drugi vlasnici splitskih lokala odlučili sastaviti momčadi od nogometaša gostiju njihovih kafića. U svemu im je puno pomogao Ivica Mornar, koji je uz Damira Karamana danas organizator turnira.

– To je bila stvar prestiža, natjecali su se koji će lokal imati bolju momčad. Prvi put igralo se u maloj dvorani, no kada smo vidjeli pune tribine, odlučili smo nastaviti organizirati turnir – kaže Mornar.

Kako se turnir održava u vrijeme Božića, odlučeno je da prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe. Svake godine nešto sjedne na račun Centra “Mir” u Rudinama pokraj Splita, koji se brine o osobama s mentalnim i fizičkim oštećenjima.

U lipnju 2006. godine u teškoj prometnoj nesreći poginuo je Dino Petrinović, jedan od pokretača turnira, koji sada, njemu u spomen, nosi ime “Memorijal Dine Petrinovića”.

Kafići čije momčadi sudjeluju na turniru mijenjaju se, no za njih uvijek nastupaju naši najpoznatiji bivši i sadašnji nogometaši. Tako će i danas zaigrati članovi brojnih generacija vatrenih, od Šukera, Bobana i Štimca preko Prše, Živkovića i Nike Kovača, do Pletikose, Srne i Rakitića. Dolaze i strane zvijezde, Zlatko Zahovič i legendarni Enzo Scifo, dok je Predrag Mijatović upitan zbog bolesti.

Za njihovo je dovođenje ipak najzaslužniji Ivica Mornar te njegova prijateljstva koja je stekao tijekom igračke karijere.

– Što mislite, da pozovem Jay-Jay Okochu, bi li on bio mamac za gledatelje – raspravljao je prije mjesec dana s novinarima Mornar.

Čak 10 tisuća gledatelja

A upravo to i jest želja Mornara i društva, privući što više gledatelja kako bi se sakupilo što više novca za potrebne u Centru “Mir”. Isti motiv imaju i svi oni koji dolaze igrati na turnir, igrači koji žrtvuju dio svoga zimskog odmora te nastupaju besplatno.

– Ljudi ipak trebaju napustiti obitelj tijekom blagdana kako bi nastupili na turniru, no puno lakše to podnesu kada im se spomene da je turnir humanitaran – priča Ivica Mornar. Danas će se prvi put igrati u Spaladium areni, koja će, smatraju organizatori, biti sasvim puna.

– U prodaju smo pustili oko pet tisuća karata, još toliko uzeli su naši sponzori, tako da očekujemo punu dvoranu – kaže Damir Karaman.

A finale će u 18 sati prenositi Drugi program HTV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije