Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dogovor kongresnika o financijskoj pomoći donio optimizam i na Wall Street

12.02.2009.
u 09:29

Američke dionice jučer su dočekale trenutak optimizma, a Dow Jones porastao je za 50 bodova, odnosno 0,6 posto nakon što je postignut dogovor zakonodavaca oko davanja zelenog svjetla paketu pomoći koji je već nekoliko dana predmet rasprave u Kongresu.

Naime, u oba doma američkog Kongresa postignut je dogovor oko gospodarskog stimulansa teškog 789 milijarda dolara, a glasovanje nakon postignutih kompromisa očekuje se kroz nekoliko dana.

Na američkome financijskom tržištu, obojenom stalnim bojaznima, poprilično se sumorno trgovalo i u siječnju i u prvim danima veljače. Na takvo raspoloženje investitora posebice je utjecalo odugovlačenje u Kongresu vezano za prihvaćanje paketa novčane pomoći koji je uputio predsjednik Obama i sam upozoravajući kako je svako gubljenje vremena na prihvaćanju toga prijedloga novi trošak za američko gospodarstvo.

No povjetarac optimizma koji je stigao i na Wall Street ostvarenim dogovorom u Kongresu moglo bi biti kratkog vijeka, a analitičari poručuju kako će se razdoblja uspona i padova raspoloženja na tržištu razvući na cijelu 2009. godinu.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?