Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

'Događanje' srednjoškolaca

28.04.2008.
u 17:20

Prestrašeni, valjda, lošim rezultatima na nacionalnim ispitima, uvertiri državnoj maturi koju bi prva generacija maturanata trebala polagati dogodine, srednjoškolci su taj svojevrsni ispit zrelosti, ali i moguću ulaznicu za željeni fakultet pokušali odgoditi zasuvši zgradu omraženog im ministarstva jajima i rajčicama.

Hoće li masovnim urlikanjem centrom grada riješiti probleme koji ih tište, hoće li im to pomoći da pojedini fakulteti napokon odluče prihvatiti ili ne državnu maturu umjesto razredbenih ispita, hoće li, dakle, to sadašnjim učenicima trećih razreda gimnazija – koji sebe nazivaju pokusnim kunićima – olakšati učenje i pomoći im u postizanju što boljeg rezultata?

Hoće li buntom uspjeti “slomiti” ministra Primorca i natjerati ga da od projekta, što ga je zapravo počeo njegov prethodnik Vladimir Strugar još prije šest godina, barem privremeno odustane? Za razliku od dojma stvorenog u javnosti, koji su potencirali najglasniji među srednjoškolcima, neki manje eksponirani kažu da im nije cilj odgoditi državnu maturu nego natjerati mjerodavne da je bolje pripreme.

No, ukoliko ministar Primorac ipak odgodi provođenje državne mature, priznat će, iako je do jučer tvrdio sasvim drugo, da projekt nije dobro pripremljen. A za to onda netko mora snositi sankcije. Kao i za poruku koju time šalje djeci - da silom mogu što hoće, pa i mijenjati zakon koji predviđa da državna matura kreće nagodinu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?