Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S MANHATTANA

Dobre vijesti iz New York Timesa

21.11.2008.
u 19:00

New York Times donosi vijest da se Međunarodni sud pravde u Haagu proglasio ovlaštenim za hrvatsku tužbu protiv Srbije. Citira ministra Šimonovića koji je rekao da je to “velik pravni uspjeh Hrvatske, ali tek i prva runda”.

U uredima Ujedinjenih naroda komentiraju da je njima dobro poznata upornost bivšeg hrvatskog veleposlanika u UN-u i da imamo najboljeg pravnog stručnjaka koji će znati okupiti tim eksperata za uspjeh tog važnog procesa. Predsjednik Mesić, koji će početkom prosinca na East Riveru otvoriti predsjedanje Hrvatske Vijećem sigurnosti, imat će prigodu u tom tijelu UN-a među ostalim lobirati i za posao koji očekuje Šimonovića u Haagu.

Hrvatska se u NYT spominje i na stranicama unutarnje politike, gdje piše da je Mark Begich, netom izabrani demokratski senator Aljaske, po ocu hrvatskog podrijetla. Begich kao Ličanin ne zaboravlja svoje korijene i preko njega u novoj administraciji Baracka Obame dobivamo iskrenog prijatelja. Polako, ali sigurno u Americi se šire pozitivne vijesti o Hrvatskoj, a širi se i tim koji će uz potpredsjednika Joea Bidena biti naš oslonac na putu prema NATO-u i EU.

Iseljenicima koji prate zbivanja u Hrvatskoj potrebne su optimističnije informacije iz staroga kraja jer, vjerovali ili ne, sada se, a ne u lipnju ili srpnju, planiraju putovanja na odmor u našu zemlju. To su najbolji i najrastrošniji turisti koji žele da ih kao i strance mazi Ministarstvo turizma te da Croatia Airlines prilagodi cijene i letove njihovim potrebama.

Američka kriza trese svaku obitelj na svoj način. Poslovi se gube, ušteđevine tope, a ni povjerenje u američke banke nije kao što je nekada bilo. Na Obamine prve političke i gospodarske poteze treba pričekati i preživjeti recesiju. Dobre vijesti o Hrvatskoj iz Haaga, američkog Kongresa i Vijeća sigurnosti trebalo bi iskoristiti kao poticaj za sustavniju promidžbu o našoj zemlji navodeći da smo sigurni za ulaganja i da kod nas još uvijek ima potencijala za zaradu u turizmu, poljoprivredi, proizvodnji zdrave hrane.

Sjetimo se kako je pokojni američki ministar trgovine Brown predvodio delegaciju za pomoć Hrvatskoj. Ostalo je nepoznato što bi se sve u gospodarskoj razmjeni i ulaganjima dogodilo da nije nesretno završio misiju stradavši u padu zrakoplova pokraj Dubrovnika. Dobre ideje ne zastarijevaju, a ne treba ni odbacivati uspješne političke formule kojima se koristi Amerika šaljući delegacije po cijelom svijetu te ispitujući mogućnosti ulaganja i poslovanja.

Stoga pobjedu senatora Begicha, to što je Hrvatska u Vijeću sigurnosti i otvorenost Hrvatske ulaganjima možemo sada, unatoč krizi, dobro iskoristiti, ali originalnim idejama, povlasticama, uklanjanjem korupcije. Naša diplomacija predvođena predsjednikom i premijerom zajedno može osmisliti plan kako motivirati iseljeništvo i američke investitore da što prije i što bolje ulažu u Hrvatsku.

Neka veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović povede službenu delegaciju novih senatora u Hrvatsku jer će svaki od njih o tome obavijestiti poslovne prijatelje, a neka Neven Jurica organizira konferenciju o nekoj od tema Vijeća sigurnosti u Zagrebu.

Generalni konzuli trebali bi pak lobirati među iseljenicima, jer Hrvatskoj je potrebna mlada i obrazovana radna snaga, djeca onih koji su napuštali domovinu. Ideja ima i ne postoji Grinch koji ih može oduzeti, samo je problem koliko se naši političari i gospodarstvenici žele baviti boljitkom svoje zemlje, a ne samo osobnim.

Želite prijaviti greške?