Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVODI Vlado Krauthaker jedini dvaput hrvatski vinar godine

Dobar vinar mora biti i dobar vinogradar

vrt-dobar-txt.jpg
import
20.12.2006.
u 15:36

Ozbiljnost je najvažnija i presudna karakteristika koju treba imati dobar vinar. Znanje je nešto što se lako može steći i tu nema nekih velikih i nedokučivih tajni, ali nema li ozbiljnosti u ovom poslu od početka do kraja, ne može se postati i ostati dobar vinar ističe Vlado Krauthaker, jedini hrvatski vinar koji je dva puta proglašen vinarom godine, prvi put 2002. godine i ponovno ovih dana po izboru časopisa Svijet u čaši.

Priznanje je to i još jedna potvrda kvaliete ne samo Krauthakerovih vina nego, kako dodaje, i samog kutjevačkog vinogorja s kojeg čak dolaze četiri od dosadašnjih pet izbora vinara godine. Na žalost, to vinogorje koje je na svjetski poznatoj 45. vinogradarskoj paraleli, još nije dalo najbolji vinski odgovor s obzirom na uvjete koje ima. Imamo uvjete da možemo proizvesti vina koja se mogu mjeriti sa svjetski poznatim vinima, ali još nismo došli na tu razinu. Za to nam nedostaje jasan cilj i dovoljno dobra kvaliteta.

Želimo li kvalitetu, na trsu moramo ostaviti 2-3 grozda i u podrumu znati što ćemo s ta tri grozda napraviti. U mojim vinogradima pazimo na smanjen urod grožđa, a mnogo i radimo u vinogradu jer upravo je on mjesto s najviše prostora za rad na kvaliteti vina, što neki zaboravljaju. Nema dobrog vinara bez dobrog vinogradara, a dobar je vinar onaj koji napravi najmanje grešaka jer greške su uvijek tu poručuje Krauthaker dodajući kako vinar katkad mora pobijediti samog sebe na račun kvalitete, što uvijek nije lako.

Svjestan toga Krauthaker uvijek iznova traga za tim kako s obronaka Zlatne doline pretočiti one Bogom dane idealne uvjete u najprofinjenije vinske kapljice. U toj potrazi nije štedio ni vlastite površine te je od 22 hektara vlastitih vinograda čak 3,8 hektara "žrtvovao" za kolekcijske i pokusne nasade u kojima ima 30-ak sorata. Ali prva i nenadmašna za Vladu je graševina. Iako u svjetskim razmjerima ne znači mnogo, vinar godine smatra da upravo ona može postati tržišno zanimljiva. Treba je samo podići na onu razinu kvalitete koju zaslužuje, a s obzirom na četiri titule vinara godine koje su otišle upravo u kutjevačko vinogorje, očekuje se da će je ovdašnji vinari koji su joj posvetili i jedan trg izdići na zaslužen vinski pijedestal.

Želite prijaviti greške?