Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'COLLATERAL DAMAGE'

Djela Jonathana Barnbrooka izložena u Zagrebu

23.01.2009.
u 14:10

Djela jednog od vodećih britanskih grafičkih dizajnera današnjice Jonathana Barnbrooka izložena su u zagrebačkom HDLU-u, gdje se mogu vidjeti do 10. veljače. Ovaj poznati grafičar umjetnošću se bavi već dvadeset godina te iza sebe ima impozantnu brojku radova koji su obilježili njegovo djelovanje na kulturno-umjetničkoj sceni. Prije dvije godine njemu u čast organizirana je velika retrospektivna izložba u londonskom Muzeju dizajna, a ljubitelji umjetnosti u Zagrebu mogu vidjeti smanjenu verziju ove izložbe pod nazivom “Collateral Damage”.

Ta izožba prikazuje njegov nevjerojatan, prilično osebujan pristup koji umjetnik s uspjehom primjenjuje u širokom rasponu medija vizualnih komunikacija pa čak i na području tipografije. Između ostalog, ovaj suvremeni umjetnik poznat je i po zanimljivim aktivističkim projektima kojima promiče antiglobalističke ideje, a posljednjih godina rad mu je uglavnom usmjeren protiv medija korporativnog kapitalizma te društvenog i ekološkog propadanja izazvanog njihovim djelovanjem.

Potpredsjednica Hrvatskoga dizajnerskog društva Koraljka Vlajo izjavila je kako je izložba inozemnog dizajnera kao što je Jonathan Barnbrook značajan događaj u sredini u kojoj su takve izložbe, nažalost, rijetkost.
- Ona je bitan doprinos popularizaciji dizajna u široj javnosti, no ujedno ima i važnu edukacijsku ulogu unutar samih dizajnerskih krugova. Naime, tema koju nameće Jonathan Barnbrook – etičnost u dizajnu, tema je o kojoj se u Hrvatskoj ne raspravlja dovoljno. Dizajn je u Hrvatskoj percipiran kao sinonim za luksuz odnosno oruđe marketinga, a posve je zanemareno pitanje društvene odgovornosti dizajnera. Kritički odnos prema društvu, politički aktivizam, autorski angažman tek su rijetko prisutni u hrvatskoj dizajnerskoj zajednici - kazala je Vlajo.

Zanimljiv je i podatak da je ovaj umjetnik prije osam godina bio već u Zagrebu gdje je šetajući se njegovim ulicama zamijetio logo tekstilnog lanca “Standard konfekcija”, danas znanog kao “Lantea”. Vidjevši taj logo pretvorio ga je u tipografiju (font) Double Think koji je 2006. godine doživio svjetsku premijeru. Kratkih rukava, naravno, nije ostao ni 70- godišnji Vinko Ožić Paić, autor logotipa “Standard konfekcije” budući da je potpisan kao suautor, točnije kao ravnopravni autor spomenute tipografije.

O toj tipografiji i što ona znači za naše društvo Vlajo je kazala nekoliko riječi:
- Također, tipografija “Double think” izrađena na osnovu logotipa "Standard konfekcije" posebno je upečatljiva poruka našoj sredini koja uglavnom bez promišljanja odbacuje vlastitu dizajnersku baštinu. Čitav niz dizajnerskih rješenja, projekata i proizvoda zaboravljen je ili čak nepovratno izgubljen jer nisu prepoznati kao neprocjenjivo važan dio naše kulture.

Želite prijaviti greške?