Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Diskontni lanac Wall-Mart prodaje iPhone

29. prosinca 2008. u 13:40 2 prikaza

Nekad je Apple bio robna marka tehnološke elite, "Mac usera" koji su s visoka gledali na običan puk, smrtnike koji se još petljaju s aplikacijama stanovite tvrtke iz Redmonda u Washingtonu. A od jučer je s tim elitizmom gotovo, i Appleova ekskluzivnost mrtva je poput plave norveške papige iz slavnog skeča Montyja Pythona. Naime, iPhone 3G prodaje i najveći američki lanac diskontne maloprodaje, Wall-mart, ime koje se češće povezuje s jeftinom kineskom robom nego s vrhuncima suvremene tehnologije.

Premda su kružile glasine da će u Wall-Martu popularni Appleov mobitel stajati manje od sto dolara (99 baksa) u 4-gigabitnoj verziji, to se ipak nije obistinilo, ali je svejedno najuspješniji iProizvod tu jeftiniji nego bilo gdje drugdje: 8-gigabitni G3 (koji može primiti 2000 pjesama) stoji 197 dolara, isključivo u crnoj boji, a crni i bijeli 16-gigabitni modeli prodaju se za 297 dolara. Kupci moraju potpisati dvogodišnji ugovor s AT&T-jem, davateljem mobilnih usluga koji ima ekskluzivni ugovor s Appleom (i koji su mnogi proglašavali "najslabijom karikom" nove tvorevine Stevea Jobsa).

Očito je Jobs shvatio da je elitizam dobar za reklamiranje, ali da pravi novac leži u širokim narodnim masama, i da se ne može samo zaradom od eksluzive biti uspješan; nakon što je tolike njegove ideje kopirao Bill Gates, konačno da i Jobs kopira jednu Gatesovu...

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?