Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.07.2013. u 09:48

Prema istraživanju časopisa “Foreign Policy“ i Fonda za mir, BiH je prema socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima, uz Bjelorusiju i Srbiju, na vrhu liste europskih „propalih država“ u 2013. godini

Otvoren je granični prijelaz Bijača, a postavlja se pitanje je li zbog toga što je Bijača na granici s Europskom unijom BiH jača. Ili bi Bijača bila jača kad bi se što prije ukinula, kad bi i Bosna i Hercegovina ušla u Europsku uniju. No, BiH se ukipila, ni da mrdne. Europska unija po mnogima i nije baš neki Eldorado, ali za BiH, koja je ovako izolirana od Europe i sebe same, EU je i više od obećane zemlje. Bolje i europska porozna uljudba nego balkanska porazna neuljudba, Udba i neeuropska sudba. Prema istraživanju časopisa “Foreign Policy“ i Fonda za mir, BiH je prema socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima, uz Bjelorusiju i Srbiju, na vrhu liste europskih „propalih država“ u 2013. godini. Nekima očito izolacija BiH više paše kako oni ne bi postali izolirani. Ne paše im ni NATO-ov kišobran, ni EU- padobran, više im odgovara bh. čardak ni na nebu ni na zemlji. BiH odzvanjaju neke stare pjesme sa čardaka, a Halid pjeva kako se ne čuju. BiH bez NATO-ovo kišobrana i EU-padobrana podsjećana na vic u kojem se Mujo vozio u zrakoplovu, a pilot se obratio putnicima: - Dragi putnici, zrakoplov je u kvaru, svi uzmite svoje padobrane i iskačite!

Javi se Mujo: - Ja nemam padobran!

- Onda imaš problem – zaključi pilot!

Lijepa naša od danas je u EU, a hoće li za Bosnu i Hercegovinu bosanskohercegovački Hrvati biti lijepi naši, ili će ih se i dalje doživljavati tuđima, pitanje je SAD, EU i još ponekih. I klinci u realci uče kako je snaga lanca u najtanjoj karici, ali neki se i dalje opasno igraju političkih igara tipa „karike na marike“. Zaigraju i “rke-koke“, „bum-bum boja“, “ringe-ringe raja“, a ima tu i ruskog ruleta, bureta buruta, zujalice, brojalice, krkače, drpače, pirata s Kariba od strane gariba te koječega sličnoga i različitoga. Gospodari bh. prstenova misle da treći prsten treba eliminirati, a nemaju pojma da je upravo na njemu bosanskohercegovački pečat. Hrvati su bh. prsten pečatnjak i kamen zaglavnjak. Bez toga prstena pečatnjaka BiH nema svoga identiteta i suvereniteta, a bez zaglavnog kamena BiH se ruši kao kula od karata i nestaje s karte Europe. Ako baš netko tako voli, neka izvoli, ali neka zna da se takvo nešto na kraju balade – izjalovi. Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon u svom oproštajnom govoru kazao je kako BiH može čak i prestići svoje susjede i zauzeti mjesto koje joj pripada u Europi, kao ravnopravnoj članici EU-a i NATO-a. Tako reče veleposlanik SAD, i što sad? Ode Moon, a neki odmah munu nešto što im ne pripada. Moon optužuju destruktivno ponašanje političara, a destrukcija se rješava vrlo jednostavno – napravi se konstruktivno rješenje! Nemoguće je u destruktivnom državnopravnom ustroju ustrojiti konstruktivne državne čimbenike. BiH je najprije bila u TU (Turkoj), pa u AU (Austo-Ugarskoj), onda u prvoj YU, potom dolazi U (NDH) te druga YU. Sad je valjda na redu EU, ali neki viču: - Buuuuuu, uaaaa, Bamboucha, idemo niđe! Patrick Moon reče da Dayton treba popraviti, a stanje u daytonskom braku i mraku podsjeća na foru: Brak je jedini zatvor iz kojega možeš biti izbačen zbog lošeg ponašanja! Sad su osim SAD na redu i ostali kumovi, morali bi konačno nešto učiniti po tom pitanju i nizu potpitanja. Hrvatska je u EU i nema se što više zbog čega i radi koga izmotavati. Može reći da će stalno biti destruktivna ako se BiH ne uredi na konstruktivan način – da bude uređena država triju jednakopravnih naroda. Na svojim putovima i stranputicama u pravcu Europe BiH sve više zaostaje za susjedima. Možda dušobrižnici BiH misle da će ipak nekako prodrijeti u Europu, što podsjeća na nezgodnu zgodu sa starim okorjelim provalnikom i njegovim neiskusnim sinom: - Tata zašto ovako kasno noću idemo u nabavu?

- Šuti, sine, i dodaj tu turpiju za rešetke – drsko će otac.

Ne može se stara dama Europa ponašati kao ona stara Hercegovka kad je pitala buduću nevjestu, pravnicu: - Moja nevo, što imaš od škole?

- Pravo - pohvali se nevjesta.

- E, nisi ga ovdje sprovela – upozori je buduća svekrva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?