Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

U Biogradu imaju čekić s magnetima, podvodnu rasvjetu...

'22.07.2013., Biograd - Inovator Zoran Maksan.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/6
27.07.2013.
u 14:00

Mještani kažu da ima mnogo majki s djecom, ali da žele vidjeti i djevojke

Mirno mjesto, s prekrasnom obalom i marinom s mnoštvom jedrilica, nizom kafića, za miran odmor i uživanje. Raj za nautičare koji stižu iz cijelog svijeta. Ali, ne i za neženje, koji se nadaju da će ljeti ugrabiti priliku... – Ovo je odlično mjesto za majke s djecom. A ostali bolje da ga obilaze. Nismo vidjeli zgodnu curu godinama. Recite im neka dođu – govore nam mještani. Srećom, turista je sve više, a i nije baš tako crno kako pričaju. Osim, ako su im kriteriji \"milanski\"...

– Biograd je prije rata bio informiraniji od Zagreba, stalno su nam dolazili pomorci, sve smo znali, više nego što ste mogli vidjeti na televiziji. Danas su mnogi domaći ljudi sagradili apartmane, rade po dva mjeseca, a ostalo vrijeme ništa ne rade, ambicije su im samo što bolji automobil. A kad sjede, ljude to zatupljuje – pričaju nam stariji mještani Biograda te se žale da je turista sve više, ali je kvaliteta sve niža. Pronašli smo čovjeka kojeg izdavanje apartmana ne zanima, a koji je upravo iz Biograda prvi na dasci za jedrenje prešao Jadran.

– Pokušali smo 1988., a uspjeli 1990. godine, taman kad je počinjao rat. Trojica smo došla do Ancone i vratila se, a toliko je bilo hladno da sam se u kolovozu smrznuo nasred Jadrana. Spavali smo po noći na daskama nasred pučine, a nije mi pomoglo ni ronilačko odijelo. Ipak, draže mi je jedrenje od Brijuna preko Kornata do Mljeta – govori Zoran Maksan (52). Avanturizam je danas iza njega, a zanimljivo je da u međuvremenu, posljednje 23 godine, živi od vlastite pameti! Što bi mnogi htjeli, njemu je uspjelo. – Izumitelj sam, imam prestižnu titulu viteza inovatorstva, što je teniskim rječnikom rečeno kao da sam osvojio Grand Slam. Moje su \"bebe\" rolete ugrađene među dva stakla, sklopive peraje, podvodna rasvjeta, čekići s magnetima... – priča Maksan. A ideje, gdje vam padaju na pamet?

– U krevetu! Može li se uspjeti na hrvatskom tržištu? Evo, iz Zadra sam molio staklare da dođu ovdje, imaju manje od 30 kilometara, da im pokažem kako ugraditi rolete između stakala. Nije ih zanimalo. Ali jest Amerikance, Kineze ili Indijce. Želim ljudima dati dobro rješenje, a opet da je dva puta jeftinije, nije cilj obogatiti se preko noći. Recimo, sjenilo na prozoru koje sam napravio je potencijalni \"money maker\". Međutim, kod kuće su neozbiljni, pa radim samo sa strancima. Imam ambiciju ostaviti nešto iza sebe. Jer tko to nema, ne razlikuje se od krave ili magarca – slikovit je Maksan.  

>> Grad koji je konačno dobio plažu i osvojio \'Zabranjenu zemlju\'  

>> Mljet je pravi raj, a nad nacionalnim parkom bdiju njegovi čuvari

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije