Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2011. u 12:00

HDSSB zapravo je jedina stranka koja je politički udesno, 
a da je na ovim izborima politički profitirala

Pobjednička koalicija nakon izbora sigurno se neće baviti razlozima svoje pobjede. Suprotno njoj, poražene stranke imaju mnoštvo razloga tražiti uzroke svoga poraza. Kako se u našoj politici zapravo može tek kolokvijalno i uvjetno govoriti o ljevici i desnici, uvjetna će ljevica morati pokazati je li doista sposobna upravljati državom, a uvjetna desnica je li sposobna biti politički zrela oporba. Uz to, takozvana desnica i samoj će sebi morati postaviti pitanje koliko je odgovorna i kriva za ovakav rezultat izbora: za pobjedu koalicije i svoj poraz. O zaključcima takve političke analize na desnici mogla bi ovisiti i njezina budućnost, koja nakon ovih izbora i nije osobito izgledna.

HDZ, kao temeljna stranka toga desnog političkog bloka, nakon svih krmarluka u državi nije ni mogao sam dobiti izbore. Previše je ljutnje, ogorčenosti pa i gnušanja izazvao da bi skupio potrebnu glasačku većinu. No, sudeći prema izbornim rezultatima, HDZ i uvjetna desnica, unatoč svim svojim manama, uz bolju su organizaciju i manje taština mogli čak i dobiti izbore. Koliko bi to bilo dobro za sam HDZ, a napose za Hrvatsku, to je već drugo pitanje. HDZ bez sveobuhvatne poslijeizborne unutarstranačke inventure teško može računati da će stranci krenuti na bolje.

HDZ-ov partner u vlasti HSS na ovim je izborima vjerojatno platio ceh i svoga sudjelovanja u kompromitiranoj vlasti. HSS nikada nije bio lošiji nego sada. S jednim saborskim zastupnikom stranci prijeti političko odumiranje. Ipak, sudjelovanje u spomenutoj vlasti nije temeljni problem te stranke. Od stare stranke radićevskih korijena i političkih načela HSS je u niti dvadeset godina hrvatske demokracije postao “trgovačko društvo”. Birači nisu politički slijepi pa da im to promakne. Osim toga, i biračka je baza te stranke biološki i socijalno sve tanja. Stranka se obraća selu, a ono odumire. S vremenom bi se HSS mogao pretvoriti u svojevrstan seljački sindikat. U izbornom savezu s HDZ-om HSS-ove su šanse bile mnogo veće od jednog mandata, ali taštine su bile još veće.

Druga povijesna hrvatska stranka, HSP, nije dobila čak ni jedan mandat. Prije je u Saboru imala Antu Đapića – sada čak ni njega! Kada se pogleda strmoglavi pad te stranke u posljednjih desetak godina, onda je vjerojatno bolje da nema ni njega. Predsjednik pravaša Daniel Srb s Đapićevim likom i sjenom u pozadini mogao je dobiti samo nula mandata. Đapić je od HSP-a, odvajajući ga od njegove političke biti, najprije učinio stranku “demokratskih promjena”, a potom ga doveo na rub političkoga ponora. Ruža Tomašić kao dosljedna pravašica svojim je odvajanjem od stranke i vraćanjem starčevićanstvu stranku, unatoč dobroj namjeri, još oslabila. Ona sigurno ima dovoljno političke dosljednosti i poštenja, ali nema potrebne političke karizme da bi bila vođom pravaša.

Slavonsko-baranjski HDSSB zapravo je jedina stranka koja je politički udesno, a da je na ovim izborima politički profitirala. Ta je stranka i najveći “kradljivac” HDZ-ovih saborskih mandata. Zbog sudbine njezina utemeljitelja, nekadašnjeg HDZ-ova osnivača Branimira Glavaša, nije se ni mogao očekivati savez te stranke s HDZ-om dok god među HDZ-ovcima ima i onih koje se smatra krivima za Glavašev progon.

Poseban su problem male, sitne strančice koje su se zbog osobnih taština i prije izbora gložile kao rogovi u vreći, a na koje je rasuta četvrtina glasova. S tim glasovima bačenim u bunar desni je blok imao šansu pobijediti na izborima. Tzv. hrvatska desnica nakon ovih bi se izbora možda najprije morala pozabaviti svojim doprinosom pobjedi tzv. ljevice.

Ključne riječi

Komentara 34

SM
Strina Mara
12:20 14.12.2011.

U Hrvatskoj nema stvarne ni ljevice, ni centra, ni desnice. U Hrvatskoj o svemu odlučuju mediji , tajne službe i korumpirani - potkupljivi političari. Narod uglavnom glasuje ispranog ošamućenog mozga. To je sveopća narodna i državna tragedija. Ljevica nikad nije dobila više glasova od desnice, samo što su glasovi desnice rasuti ili izgubljeni ( većim dijelom odu suprotnoj lijevoj strani). HDZ treba promijeniti ime jer ga agresivni lijevi mediji ne će pustiti u miru. Treba se osnovati jedna domoljubna stranka centra. Desne stranke se trebaju udružiti pod novim imenom. Ove tri stranke trebaju izlaziti na izbore u koaliciji. Ne učini li se to pod hitno, ode nam Hrvatska ..................

DU
Deleted user
12:34 14.12.2011.

HDZ i uvjetna desnica, unatoč svim svojim manama, uz bolju su organizaciju i manje taština mogli čak i dobiti izbore. Koliko bi to bilo dobro za sam HDZ, a napose za Hrvatsku, to je već drugo pitanje. /* */ Da je HDZ-ovo vodstvo bilo mudro izbore su mogli dobiti, ali to nebi bilo dobro za HDZ a za Hrvatsku da i negovorim. Vidim prijedlog da se mijenja ime, ne treba mijenjati vodeću garnituru ljudi, koja zapravo s članstvom HDZ-a nema ništa zajedničko osim slične članske iskaznice.

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
12:18 14.12.2011.

Jad i bijeda, j.beš ovce kakav smo mi narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?