Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PANIKE

Danas je 25. svibnja. Znate li gdje je vaš ručnik?

25.05.2009.
u 11:16

Pored negdašnjeg Dana mladosti, današnji datum ima posebno značenje i za sve ljubitelje DNA, pri čemu se ne misli na dezoksiribonukleinsku kiselinu otkrivenu u Cambridgeu 1952., nego na čovjeka s istim inicijalima, rođenog iste te godine, u istom tom Cambridgeu, čime se on posebno ponosio – Douglasa Noela Adamsa.

Autoru kultnog "Stoperskog vodiča kroz galaksiju" koji je 2001. prerano preminuo njegovi obožavatelji odaju počast upravo 25. svibnja na "Towel Day", "Dan ručnika", tako što sa sobom nose ručnik, koji je Adams u svojoj ZF parodiji opisao kao najkorisniju stvar (pored samog "Vodiča", naravno), koju jedan galaktički stoper može imati i koju iskusni stoperi uvijek imaju sa sobom. Podsjetimo se:

Ručnik je, kaže "Vodič", vjerojatno najmoćnija korisna stvar koju međuzvjezdani stoper može imati. Dijelom ima veliku praktičnu vrijednost – možete ga omotati oko sebe da se zagrijete dok skačete za hladnih mjeseci Jaglan Bete; možete ležati na njemu na svjetlucavim plažama mramornog pijeska na Santraginusu V, udišući teške morske pare; možete spavati pod njim ispod zvijezda koje tako crveno sjaje na pustinjskom svijetu Kakrafoonu; upotrijebiti ga kao jedro za minisplav dok plovite niz sporu tešku rijeku Moljac; namočiti ga i koristiti za borbu prsa o prsa; zamotati ga oko glave da zadržite otrovna isparavanja ili da izbjegnete pogled proždrljive bubozdrobne zvijeri s Traala (nevjerojatno blesava životinja, poći će od pretpostavke da ako vi ne vidite nju, ne vidi ni ona vas – glupa k'o stup, ali vrlo proždrljiva); u opasnim situacijama možete mahati svojim ručnikom kao poziv za pomoć, i naravno možete se njime osušiti ako vam se još čini dovoljno čistim.

Još važnije, ručnik ima ogromnu psihološku vrijednost. Iz nekog razloga, ako pješak (pješak: nestoper) otkrije da stoper ima sa sobom vlastiti ručnik, automatski će poći od pretpostavke da također posjeduje i četkicu za zube, ručnik za lice, sapun, paket keksa, čuturu, kompas, zemljovid, klupko konopca, sprej protiv komaraca, opremu za kišu, svemirsko odijelo itd. Osim toga, pješak će onda sretno posuditi stoperu bilo koji od ovih ili desetak drugih predmeta koje je stoper mogao slučajno "izgubiti". Ono što pješak pomisli jest da bilo koji čovjek koji stopira uzduž i poprijeko po galaksiji, izdržava teške prilike, spava bilo gdje, suočava se sa strašnim stvarima, pobjeđuje i još uvijek zna gdje mu je ručnik očito mora biti čovjek na svom mjestu.

Odatle i izraz koji je ušao u stoperski sleng, kao na primjer u: "Hej, kibiš onog hupača Forda Prefecta? To ti je guba kaj fakat zna gdje mu je ručnik." (kibiti: znati, poznavati, upoznati, imati spolne odnose s; hupač: fakat kul frajer; guba: fakat totalno kul frajer.)

(iz "Vodiča kroz galaksiju za autostopere" u izdanju Zagrebačke naklade, prijevod Milena Benini)

Dakle, ako volite Adamsa i "Vodič", ručnik na rame i put pod noge. A ako još niste pročitali taj općeomiljeni roman i njegove nastavke (ili ste samo, ne daj Bože, gledali filmsku adaptaciju u kojoj nema ni pola Adamsova duha), što čekate?

Želite prijaviti greške?