Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI BREVIJAR

Dan koji slavi život

02.02.2008.
u 21:54

Što je zajedničko Danu života i karnevalu? Prve nedjelje u veljači Crkva slavi Dan života. Premda se katkad naprasno uvjerimo koliko znade biti jeftin, čak prezren i uništavan, život je ipak najveća vrijednost i neprocjenjiv dar.

"Životu je cijena previsoka", zapisao je još starozavjetni psalmist, a evanđelist Ivan u prologu kaže kako "život bijaše ljudima svjetlost". U središtu je, dakle, današnje proslave tajna života koja nas prethodi i nadilazi, kojom se Bog nastavlja priopćivati i stvarati svijet. Od te tajne zadrhti sav naš krhki smisao i pretvara se u zahvalni pjev duše koja smije sudjelovati u božanskoj zbilji objavljivanja.

Vjernici polaze od tih premisa i svoje zahvalno slavlje usmjeruju s jedne strane prema Bogu, a s druge strane prema svemu stvorenom, ponajprije prema kruni stvorenoga svijeta čovjeku, uključujući, naravno, i zahvalu za vlastiti život. Biti zahvalan i biti u službi života zapravo je temeljno određenje čovjekove religiozne jezgre.

Kršćanski gledano, to je temelj i čovjekova prijateljskog odnosa prema sebi, prema drugima i prema stvorenom svijetu. Ovom, dakle, proslavom Crkva ne želi u prvi plan staviti grijehe protiv života. To uspješno čini dobar dio medija, ali i svećenika-moralizatora.

Na današnji dan Crkva bi željela podupirati pojedince i institucije koji promiču život, koji mu služe i stavljaju ga na posvećeno mjesto. Ističem dio poruke za Dan života biskupa Župana: "Veliku ulogu i odgovornost imaju državne ustanove koje mogu poticajnim mjerama i sredstvima omogućiti obiteljima da dostojno žive i s više djece.

Već postoje pozitivne mjere, odluke i nastojanja s državne strane, pa vjerujemo da će hrvatsko zakonodavstvo još više prepoznavati obitelj kao temelj stabilne sadašnjice i dobre budućnosti. Nadamo se da će i sredstva društvenog priopćavanja sve više postajati svjesna svoje utjecajne uloge u pozitivnoj promociji obitelji. Treba pohvaliti one poslodavce koji poštuju dostojanstvo žene i ne postavljaju im diskriminacijske uvjete pri zapošljavanju."

Ipak, kako uz ove afirmativne naglaske preskočiti današnji karneval? Povezuje li što te dvije, reklo bi se, oprečne stvarnosti? Uza sva prerušavanja, što se može povezati i s čovjekovom praželjom da zahvati cjelinu postojanja i svih mogućnosti, karneval je i izraz životne veselosti.

A veseliti se životu uključuje i određenu kultnu dimenziju. Maškara na stanovit način hoće reći: mogli smo biti još mnogo toga što nismo postali. Život je obilovao mogućnostima. Ipak, ono što naznačuje a ne ostvaruje karneval, ponudit će nadolazeća korizma, a osobito Vazam kao ostvarenje naših mogućnosti. I tako dok smo u ovome životu.

Želite prijaviti greške?