Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
urban

Dirigiranjem u suknji mogao bih odvratiti pažnju orkestru

Damir Urban
05.10.2014.
u 17:12

Glazbenik je u HTV-ovu showu postao dirigent, a za taj izazov nije se pripremao mašući štapićem pred ogledalom jer ne voli promatrati svoj lik

Kakav je to osjećaj kad dirigent podigne svoj štapić, zamahne njime i počne voditi maestralnu glazbenu priču, iskusilo je sedam domaćih javnih osoba, natjecatelja u zabavnom serijalu “Maestro”, još jednoj uspješnici BBC-ja, koju gledamo na HTV-u. U showu sa velikim Simfonijskim orkestrom HRT-a sa što više strasti, angažiranosti, hrabrosti i drskosti dirigiraju “studenti dirigenti” s malo ili nimalo glazbenog obrazovanja, a oni su glumica Areta Ćurković, glazbenik Damir Urban, plesač Nicolas Quesnoit, voditeljica Barbara Kolar, glumac Ozren Grabarić, voditeljica Tamara Živković-Ivanović te voditelj i operni znalac Dražen Siriščević.

Tek nakon ove prve emisije bit će im dodijeljeni mentori koji će ih pripremati za sljedeće nastupe.

Svakog tjedna jedan će student napustiti natjecanje. U posljednjoj, šestoj emisiji, doznat ćemo tko je “maestro”. Damir Urban imao je prilike gledati dirigente na djelu, pa čak i nastupati u pratnji velikih kazališnih orkestara i pod ravnanjem nekih od naših poznatih dirigenata, no do sada mu nije bilo ni na kraj pameti da će se okušati u tome da bude na njihovu mjestu.

– Nemam neke specijalne pripreme za emisiju, no svjestan sam toga da mi moje dugogodišnje bavljenje glazbom u ovom slučaju neće biti gotovo ni od kakve pomoći. Zapravo, možda bi čak bolje bilo da sam potpuni glazbeni laik jer ću sada morati ispravljati neke stvari koje već desetljećima krivo radim i koje su mi odavno ušle pod kožu. U sklopu pripreme za drugu emisiju dodijelit će mi se mentor, dakle pravi dirigent, pa se nadam da ću pod njegovim dirigentskim štapićem uspjeti naučiti barem nešto – govori Urban te priznaje da pred prvo dirigiranje osjeća strah i tremu. Dirigentski štapić u ruci, dodaje, zasad mu ne daje osjećaj moći, kontrole ili samopouzdanja. 

– Vjerujem da je dirigentski štapić moćniji od batine u ruci, ali zasad još nema takve posebne moći u mojim rukama – kaže. Ne zamara se činjenicom koliko će brzo ispasti jer razlog njegova dolaska u “Maestro”, tvrdi, nije pobjeda, već želja da nauči nešto novo, da se druži i uči od boljih od sebe, a i da doprinese popularizaciji klasične glazbe.

– Volim klasičnu glazbu i slušam je čak i puno češće od ostalih vrsta glazbe. Možda više naginjem suvremenoj klasičnoj glazbi, ali sumnjam da bih takvo djelo uspio dirigirati. Što se tiče “normalnije” klasike, možda bi moj izbor pao na neku od Brucknerovih simfonija – otkriva. Za nastup u “Maestru” natjecatelji nemaju strogi dress code, odnosno ne postoji stroga zabrana ili odredba što bi tko trebao odjenuti pa nas je zanimalo hoćemo li riječkog glazbenika možda imati priliku vidjeti kako dirigira u suknji. – Vjerujem da se sve može dogovoriti s kostimografkinjom Natašom Svekler i produkcijom, ali svakako ne bi trebalo nositi nešto što će orkestru odvlačiti pažnju – kaže.

Supruga Milica i ostatak obitelji navijat će za mene pred TV-om, ali i u studiju

S obzirom na to da je glazba moja ljubav, hobi i posao, moja supruga Milica i ostatak obitelj već su se odavno naviknuli na to da je glazba naš sustanar.

Sumnjam da će i u slučaju dirigiranja biti nešto drugačije. Siguran sam da će me podržati, a vjerujem da će i kad je god moguće doći navijati za mene u studio – kaže Urban. Dirigirati nije vježbao kod kuće pred ogledalom.

– Nisam neki ljubitelj promatranja vlastitog lika pa ću ga i u ovom slučaju pokušati izbjegavati što više. Kao dijete nije zamišljao da će jednog dana biti dirigent, glazba je puno kasnije ušla u njegov život. – Kao dijete želio sam biti slikar. Da bi se postalo dirigentom, potrebne su godine i godine predanog rada. Nadam se da ću svojim sudjelovanjem i radom u “Maestru” steći bar malo jasniju sliku o tom divnom zanimanju – ističe.

>>Što je zajedničko Barbari Kolar, Areti Čurković i Damiru Urbanu?

>>Urbanu se ostvarila davna želja, svirao je na krovu

Ključne riječi

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
22:58 05.10.2014.

još jedan dečec od partije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije