Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapitalac

U Vranskom jezeru ulovljen som 106 kg težak i dva i pol metra dug

som (1)
Foto: Željko Mršić/Pixsell
1/5
21.09.2010.
u 12:19

- Glavu ću preparirati i staviti je kao trofej u svoju trgovinu ribičke opreme, a s ostalim ćemo se osladiti. Ipak je to specijalitet.

- To nije riba, to je neman. Ma i drugi su rekli da je taj som čudovište. Ej, som ima 106 kilograma i dug je dva i pol metra. Glavu ću preparirati i staviti je kao trofej u svoju trgovinu ribičke opreme, a s ostalim ćemo se osladiti. Ipak je to specijalitet, ispričao nam je, uz oduševljenje svojstveno samo ribičima,47-godišnji ribič iz Velike Gorice Zdravko Mađarević koji je preksinoć nakon više od dva sata borbe uz pomoć prijatelja uspio uloviti najvećeg soma - rekordera Vranskog jezera, najvećeg hrvatskog jezera. I dan kasnije Zdravka Mađarevića sve boli od borbe sa somom.

- Zagrizao je oko 17 sati gotovo u isti tren kad i mala štuka. Ostavio sam štuku iste sekunde kad mi je som odvukao najlon 100 metara dalje. Pokušavao sam ga izvući štapom, ali nije nikako išlo, pa sam pozvao prijatelja da mi donese kuku. Bio je u Pakoštanima, ali je odmah dojurio. I drugi su vidjeli kako se borim sa somom pa su došli gledati čamcima. Bila je to velika borba s nemani i kada smo vidjeli da ne ide, krenuli smo silom - prepričava u dahu Zdravko Mađarević i nastavlja:

- U jednom trenu smo ga nakon dva sata borbe uspjeli privući i zahvatili ga kukom, a kada smo ga dizali, zaletio se prema nama u čamac i kuka je razbila čamac koji smo poslije odvezli na popravak u Pirovac. Ma nema veze, ovo je moj ulov života - ushićeno nam je rekao Zdravko Mađarević ponosno ističući da je njegov som najveći ikada ulovljen štapom.

- Čak mi je pet udica izravnao i ostao visjeti samo na jednoj. Nisam mu dugo vidio glavu, a kad sam vidio rep, prestrašio sam se. Ali glava... Pa samo mu glava ima barem 40 kilograma. Nikada ovakvo što nisam vidio, a na Vranskom jezeru, na koje dolazim čak 15 godina i koje je pravi ribički raj, ovo je sigurno najveći som kojeg sam ulovio - rekao nam je Zdravko Mađarević.

Ključne riječi

Komentara 38

VO
Vorosmart
23:05 21.09.2010.

Ta riba je čudo prirode,nešto što se ne sreće svaki dan. Možda i nije najkvalitetnija za reprodukciju...Ipak,sanitarni odstrel kod divljači se odnosi uglavnom na škart a ne na kapitalne primjerke. Što se tiče komzumacije,veliki dio ove ribe je za čvarke.Meso??? Trofej?Tu dolazimo do ključne stvari:nekome je dosta foto ili samo sjećanje na pobjedu,dok neki vole na zidu glavu soma ili jelena.O ukusima kažu ne vrijedi raspravljati. Ovdje je ipak ključno da je riba ulovljena nesportski način.Dokada će trajati faunocid i florocid?

XE
xeix
22:17 22.09.2010.

Ovi pretili dripci unistili su zivotinju iz vlastite tastine. Ribetina je tko zna koliko dugo zivjela i krasila dubine Vranskog jezera a sada ce glava krasiti zid jednog od ovih klipana. To treba kazniti a ovakve stvari zabraniti.

OB
-obrisani-
17:29 25.09.2010.

. Preparirat glave ove dvojice DUMBASA ali tko će to gledat, te ružne tintare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije