Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovori za Fiumanku

U šetnju na Molo longo već ove subote

dizalice
Goran Kovačić/Pixsell
09.06.2010.
u 14:46

S lučkih dizalica na riječkom lukobranu uklanjaju se dotrajale "grane" i postavljaju očuvanije.

RIJEKA - Zbog dotrajalih dizalica na riječkom lukobranu, koji su prijetnja šetačima, za Riječane je posljednjih mjesec dana omiljena šetnica Molo longo bila "zabranjena zona".

No, Povjerenstvo za zaštitu lučkih dizalica, osnovano kako bi se, uz stručnu pomoć konzervatora, na relaciji Lučka uprava - Grad izgladili nesporazumi nastali jer je Lučka uprava namjeravala dizalice ukloniti, a gradski oci tome su se protivili, pronašli su svima prihvatljivo rješenje.

S dizalica će se ukloniti "grane" s protuutegom i kabinom, portali će se zadržati, a na njih postaviti gornji dijelovi s drugih, jednakih, ali bolje očuvanih dizalica s Orlandova gata. Tako će se zadržati sadašnji izgled dizalica na lukobranu, vizura grada ostat će jednaka i, najvažnije, već u subotu će Molo longo biti otvoren šetačima.

Upravo na vrijeme da Riječani i turisti s lukobrana mogu gledati šarenilo jedara pred gradom - osam regata jedanaeste Fiumanke.

Povjerenstvo je dogovorilo da će u roku dvije godine dizalice biti potpuno obnovljene, a prvi korak, izrada elaborata s tehničkom dokumentacijom o stanju i načinu obnove, finacirat će se iz gradskog proračuna, iz novca od spomeničke rente.

Riječ je o iznosu od 123 tisuće kuna s tim da će se o "pokrivanju" troškova potpune obnove, kad se bude znalo koliko novca je potrebno, dogovoriti Lučka uprava i Grad Rijeka.

U gradskoj upravi ističu da su, premda nemaju zakonsku obvezu finaciranja uređenja objekata na lukobranu, spremni sudjelovati u obnovi toga prostora koji je Detaljnim planom uređenja pomorsko-putničkog terminala javni prostor s elementima industrijskog parka, neodvojivi dio grada, njegova identiteta i bogate prošlosti.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kos
kos
15:03 11.06.2010.

Ako je povijesna onda skinite, uredite i vratite i gotovo ,,čemu ta gluparanja ...,,, i zašto ona nebi bila ispravna ,,,pogledajte oko sebe u EU imali su iste probleme i sad imaju sve takve stvari muzejske vrednosti i to ispravne,,,,dođuđu turisti plate i uživaju u demostraciji,malo pijače, klope koji domaći tanac i evo koji eurić,,,jeli to problem ako je maknite se ima mlađih koji to umiju,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije