Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdan

Split slavi Sv. Dujma: Tisuće ljudi u tradicionalnoj procesiji

sv. duje (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
07.05.2011.
u 14:14

Nakon misnog slavlja, na splitskoj peškariji podijeljeno je oko 5 tisuća besplatnih porcija tjestenine s mesom i bobom koje su u "mega teči" pripremili kuhari "Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija".

Split danas slavi blagdan Svetog Dujma, zaštitnika Grada.  Fešta je započela tradicionalnom procesijom koja je s moćima Sv.Dujma krenula iz katedrale do rive.

Uz tisuće Splićana i njihovih gostiju koji su bili u procesiji, nazočili su joj predsjednik Sabora Luka Bebić, ministri Petar Čobanković i Branko Bačić, gradonačelnik Željko Kerum, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.

Svečano misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. U svojoj propovijedi prisjetio se brojnih dobročinstava pape Ivana Pavla II koji je na Mali Uskrs proglašen blaženim.

- Ivan Pavao II poručio je - Ne bojte se otvoriti vrata Kristu. Neka mu se otvore vrata politike, ekonomije i kulture. Krista se ne treba plašiti, jer on jedini zna što je u srcima ljudi. Karol Wojtyla borio se protiv odluke o legalilizaciji abortusa, a osnovno pitanje koje je tada postavio bilo je: Odakle nam pravo oduzeti život djetetu za kojeg je Krist prolio svoju krv, kazao je između ostalog u propovijedi mons. Puljić.

Naglasio je da nam mučeništvo i smrt daju pravo slaviti život nakon života i zbog toga možemo kazati da nas nije ostavio Bog.

Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, u uvodnoj riječi istaknuo je razliku između Svetog Dujma, primjera otvorenosti prema drugima i Dioklecijana koji je bio egocentričan i zatvoren za druge.

Nakon misnog slavlja, na splitskoj peškariji podijeljeno je oko 5 tisuća besplatnih porcija tjestenine s mesom i bobom koje su u "mega teči" pripremili kuhari "Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija". Upotrijebili su oko 300 kilograma tjestenine, oko 120 kilograma mesa i oko 80 kilograma boba.

Bogati svjetovni program Fešte Sv. Dujma odvijat će se do kasno u noć. Na rivi cijeli dan traje Sajam "Sudamja", a poslijepodne, u 17,30 sati započima tradicionalna tombula.

Večeras na rivi nastupa 7 poznatih pjevača, sedam splitskih "bisera"

U izjavi novinarima Luka Bebić, predsjednik hrvatskog Sabora kazao je kako pomalo izlazimo iz recesije i kako ćemo ovu godinu zaključuti sa značajnim napretkom.

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kumpare
20:55 07.05.2011.

Jadni Splićani a se vam nije dignul stomak kad ste vidjeli tko vam dijeli paštu, ja nebi ni oraha iz njegovih ruku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije