Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovori o suradnji

Riječka luka - vrata za kinesku robu prema Europi

brajdica (1)
Goran Kovačić/Pixsell
05.11.2010.
u 17:18

Potpisan je Memorandum o razumijevanju i produbljivanju veza u području gospodarstva, trgovine i lučkih aktivnosti te suradnji između grada Ningboa, NR Kine, grada Rijeke i RH

Na poziv riječkog gradonačelnika izaslanstvo Ningboa, modernog lučkog kineskog grada, posjetilo je danas Rijeku. U delegaciji koju je predvodio Mao Guanglie, gradonačelnik Ningboa, bili su predstavnici institucija gradske vlasti i kineski gospodarstvenici. U njihovoj je pratnji bio i Qian Changyong, gospodarski savjetnik Veleposlanstva NR Kine u Zagrebu. Ugledne kineske goste primio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednica gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i zamjenici gradonačelnika Željko Jovanović i Miroslav Matešić. Bila je to prigoda za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i produbljivanju veza u području gospodarstva, trgovine i lučkih aktivnosti te suradnji između Ningboa, NR Kine, Rijeke i Republike Hrvatske. Gosti iz Kine u poslijepodnevnim satima posjetili su i Lučku upravu Rijeka gdje su se upoznali s kapacitetima i razvojnim planovima najveće hrvatske luke. Ovim je susretom otvorena prilika za zamah suradnje riječke luke i druge po veličini kineske luke nakon Šangaja, kazao je gradonačelnik Mao Guanglie. Ningbo je grad sa šest milijuna stanovnika, slovi kao najzaposlenija luka na svijetu, na osmom je mjestu po kontejnerskom pretovaru, a samo je prošle godine ostvarila 560 milijuna tona tereta. Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača kazao je kako zasad postoji jedna kontejnerska linija između Ningboa i Rijeke, a jačanjem suradnje uvela bi se još jedna takva linija. Najavio je i potpisivanje sporazuma o suradnji.

 - Mi smo vrata za ulazak roba prema Europi. U našim razvojim planovima imamo ambiciju postati prva kontejnerska luka na Jadranu, stoga ćemo intenzivirati sve infrastrukturne radove kako bi roba iz Kine našla još jači put prema Europi - kazao je Hlača. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije