Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idejno uređenje

Istočna obala mora biti dnevni boravak Splita!

Društvo arhitekata prestavilo projekt uređenja istočne obale (1)
Tino Juric/PIXSELL
20.07.2012.
u 16:51

Najvažnije je što se u vrijednom gradskom resursu zadržavaju sve tri vrste prometa: pomorski, cestovni i željeznički

– Bez sinergije Grada i države, prije svega premijera te ministarstava regionalnog razvoja, financija i prometa, neće biti uređenja istočne obale Splita, najvrijednijeg gradskog resursa na kojem su trajektna luka te željeznički i autobusni kolodvor. Posljednjih mjeseci razgovarali smo s Vladom i HŽ-om u čijem je vlasništvu 46.000 metara četvornih. Provedeni anketni natječaj za izradu idejnog rješenja istočne obale osnova su dobivanja najboljih ideja. Elementi iz tri najbolja idejna rješenja integrirat će se u konačno rješenje, a arhitektonsko-urbanistički natječaj za istočnu obalu raspisat ćemo 2013. godine – kazao je Jure Šundov, splitski dogradonačelnik na predstavljanju nagrađenih radova za izradu idejnog rješenja istočne obale.

Žiri koji čine članovi Društva arhitekata Splita i Grada od 34 prijavljena odabrao je tri rada, čiji autori iznimno vrijedan prostor istočnog dijela gradske luke prometno, povijesno i ekonomski integriraju uz staru gradsku jezgru. Tri grupe autora iz Studia Up, tvrtke Porticus te arhitekti Ivana Bakotić i Marijo Zelić podijelit će nagradu od 500 tisuća kuna.  – Prvi rad odražava jasan mediteranski karakter prostora ističući potrebu grada da proširi svoj javni prostor. Drugi problematizira temu očitog nedostatka zelenila i parkova kako na prostoru gradske luke tako i u gradu općenito, a treći rad prostor rješava kao posebnu megastrukturu. U rješenjima je predviđeno smanjivanje ili izmiještanje željezničkog kolodvora iz gradske luke u predgrađe, istaknuo je Dario Gabrić, predsjednik Društva arhitekata Splita. Najvažnije od svega jest što se na istočnoj obali Splita zadržavaju sve tri vrste prometa – željeznički, cestovni i pomorski, uz integriranje gradskih sadržaja.

Nekoliko arhitekata čija rješenja nisu "prošla" prigovorili su članovima žirija nezakonitost u radu najavljujući žalbe poglavito stoga što je bilo istaknuto kako će se nagraditi pet radova. Navodno je već jedan od natjecatelja podnio žalbu zbog nezakonitog postupka javne nabave.

– Istina je da se netko žalio Državnoj komisiji za kontrolu javne najave, ali ja sam inzistirao na zakonitosti provedbe postupka – naglasio je dogradonačelnik Šundov.

– Odlučili smo nagraditi tri, a ne pet idejnih rješenja zbog toga što ostala nisu bili toliko vrijedna – objasnio je Dario Gabrić.

– Istočna obala mora biti nastavak rive, dnevni boravak Splita koji će nuditi život 24 sata, 12 mjeseci u godini– poručio je dogradonačelnik Šundov.

Poznati splitski arhitekt Dinko Kovačić, član ocjenjivačkog suda, izjavio je kako je najvažnije da na istočnoj obali Splita svaki sadržaj bude splitski i zapiše vrijeme u kojem je nastao.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:48 22.07.2012.

bemti, ovo je čisto izvlačenje i pranje novca, za 500.000 kuna mogli su izgraditi dobar pločnik. ovolike nagrade za idejna rješenja koja ne vuku nikakvu praktičnu odgovornost dodjeljuju samo najbogatije zemlje svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije