Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNA TAJNA Špilja u Walesu čuvala neprocjenjivo umjetničko blago

Da Vincijevi crteži preživjeli rat u pećini

13.01.2009.
u 16:42

Desetak crteža genijalnog talijanskog umjetnika i znanstvenika Leonarda da Vincija koji se od početka studenoga mogu pogledati u Nacionalnoj knjižnici Walesa u Aberystwythu u tom je gradu bilo smješteno za Drugog svjetskog rata, otkrili su istraživači.

Riječ je o crtežima iz kraljevske kolekcije dvorca Windsor koji putuju Velikom Britanijom u čast šezdesetog rođendana “vječnog” princa Charlesa, a u Aberystwythu su bili smješteni od 1939. pa do kraja rata u jednoj tajnoj špilji te imali svojevrstan izbjeglički status.

Naravno, pragmatični i oprezni Britanci u Wales su tajnom željezničkom kompozicijom iz ugroženijih industrijskih gradova Velike Britanija preselili najvrednija umjetnička djela i dokumente iz svoje povijesti kako ih ne bi uništili Hitlerovi uporni bombarderi.

Osim Da Vincijevih crteža, bili su tu i radovi Rafaela, Michelangela ili pak Turnera, ali i Shakespearovi rukopisi, pisma Francisa Drakea i Olivera Cromwella, te Bacona i Nelsona, kao i čuvena Magna Carta. Pripreme za preseljenje umjetnina u Wales počele su još 1933. godine.

U akciju preventivnog spašavanja najvećih muzejskih i galerijskih vrijednosti uključile su se brojne institucije, a među njima i kraljevska obitelj koja u svojim kolekcijama ima neke od najvrednijih umjetnina i predmeta.

Crteže Leonarda da Vincija koji prikazuju mladu ženu, biljke, studiju ljudskog tijela, ali i iskeženog starca i koje do početka veljače može pogledati publika u Aberystwythu, kraljevska obitelj vrlo često izlaže u Britaniji, ali i u inozemstvu, pa su ih vidjeli milijuni ljudi.

Prije dvije godine bili su izloženi i u Cardiffu, u čast osamdesetog rođendana kraljice Elizabete II. Smatra se da su u vlasništvu kraljevske obitelji još od Charlesa II, dakle od druge polovice 17. stoljeća. Izložbu u Aberystwythu u Walesu doživljavaju kao veliki privilegij.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?