Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

Crv razdora u koaliciji

'11.03.2011., Ured predsjednika, Pantovcak 241, Zagreb - Predsjednik Ivo Josipovic odrzao je konzultacije s celnicima parlamentarnih stranaka. Prvi su na konzultacijama bili celnici Kukuriku koalicije
'Goran Stanzl/PIXSELL'
30.07.2011. u 12:00

Milanović se može ljutiti jedino na sebe. Ne zna što mu partneri rade, a nije pazio ni na satovima političke povijesti

Na koga se, u stvari, Zoran Milanović ljuti? Na Vladu, koja potpisuje ugovor o projektu Brijuni rivijera nekoliko mjeseci prije izbora, ili na Jakovčića, koji sporazum s HDZ-ovom Vladom potpisuje dva tjedna nakon što je potpisao Kukuriku predizborni sporazum? Ili možda na sebe, jer je dao dinar da se uhvati u predizborno koalicijsko kolo, a sada bi dao i dva da izađe iz njega?

Politički je nezrelo ako se ljuti na Vladu. To je ipak Vlada koju je odgojio Ivo Sanader i premijerka koja je trikove učila od njega. Zar je zaboravio da je nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora, u lipnju 2007., Sanader s tadašnjim SDP-ovim gradonačelnikom Zagreba, Bandićem, potpisao sporazum o zajedničkom financiranju zagrebačke sportske dvorane Arene? Ivica Račan je “povilenio”, kako je sam govorio, kada je vidio slike nasmijanih partnera Sanadera i Bandića, vikao na svog neposlušnog člana, koji mu je tim potpisom stvorio moguću financijsku obvezu dobije li izbore, ali je progutao knedlu i zajedničkom presicom s Bandićem pokušao ublažiti dojam da ne vlada strankom i da mu se Bandić po tko zna koji put oteo kontroli.

Jer kada je HDZ u pitanju, nema mjesta čuđenju. To je jednostavno “špranca” po kojoj se ta stranka bori za vlast. Nađu ranjive točke i pile po tome mjestu dok protivnik ne prokrvari. Što žešće druga strana reagira, to je HDZ-ovo zadovoljstvo veće. Nije stoga nimalo neočekivano što je Kosorova baš sada odlučila potpisati brijunski projekt. Potpisala bi ih ona sve, samo da ih ima. Od Pelješkog mosta do nizinske pruge. Učila je od majstora prodavanja magle i po uzoru na Sanaderovu kampanju iz 2007., krenula je već na beskrajni obilazak Hrvatske. Cilj je udarati protivnika neprestano, ne dati mu da dođe k sebi i tjerati ga da djetinjasto i uvrijeđeno reagira, umjesto da vodi. To je jednostavan i očekivan plan, koji očito može iznenaditi jedino neke u Kukuriku koaliciji. HDZ je u kampanji. Jadranka Kosor ne bira sredstva da bi zadržala vlast i radit će to do ponoći izbornog dana.

Nije manje čudno ni ako se Milanović ljuti na Jakovčića. To samo znači da nije pazio na satovima novije hrvatske političke povijesti. Potpisivanje brijunskog projekta je nešto što Jakovčiću - najdugotrajnijem predsjedniku jedne političke stranke u Hrvatskoj, koji nije toliko opstao zato što je omiljen, već zato što je nadasve lukav - naprosto treba. Za crva u jabuci, jabuka je cijeli svijet, kaže stara hebrejska izreka. Za Ivana Jakovčića je Istra cijeli svijet, barem dok se ne domogne nečega u Bruxellesu, i nije mu prvi put da tako nastupa. “Jakovčić je Ahilova peta koalicije”, “Jakovčić je u novoj Vladi s figom u džepu”, “Jakovčić zbog svojih lokalnih interesa nastupa oporbeno prema koalicijskoj Vladi” samo je mali izbor naslova iz vremena Račanove Vlade. Vlade u kojoj se IDS kratko zadržao i iz nje izašao ne zatvorivši vrata za sobom, kako to voli reći Jakovčić, ali ujedno pokazujući da je partner - bio je prvi koji je zabio nož u leđa Račanovim uzaludnim pokušajima da fingira homogenost Vlade sastavljene od rogova u vreći - koji će uvijek gledati najprije sebe i surađivati sa svakom vlasti ne bi li produžio svoju. Važno je da je dobro za njega, a ako je pri tome još dobro i za Istru, tim bolje. Stoga pitanje Kukuriku koalicije boji li se to Jakovčić da će oni izgubiti izbore nema temelja. Jakovčić se ne boji. Njemu je svejedno tko gubi, pod uvjetom da to nije on.

Milanović se, dakle, može ljutiti samo na sebe. Prvo se istrčao s izjavom da novinari nemaju točnu informaciju i da Jakovčić neće potpisati ugovor s Kosorovom. Ispalo je da šef opozicije nema točnu informaciju i da ne zna što mu partneri rade. Piše li u predizbornom koalicijskom sporazumu da stranke članice ne smiju šurovati s Vladom? Ne piše li, onda nema argumente. Možda je mislio da se to podrazumijeva. E pa, još jedan sat na kojem nije pazio. U politici se ništa ne podrazumijeva.

Komentara 25

WA
WalterL
14:01 30.07.2011.

Eto jadne i postene komuniste iz sdp-a nasamario njihov koalicijski partner. Pa tko im je kriv sto su koalirali s iredentistom i neofasistom jakovcicem za kojega vrjedi jedino, da sto je gore za Hrvatsku to bolje za istru. Ovaj milanovic sve vise slici na kalimera.

LI
livoguza2
15:23 30.07.2011.

U Hrvatskoj su kuuuuuuuuune, kuuuuuuuuune, Jasmina, a ne dinari. A nisi baš iskazala mudrost kad si tek sada shvatila da je MILANOVIĆ dekoncentriran i naivan. Njemu dati Hrvatsku na upravljanje, isto je kao da gladna slona uvedeš u staklarnicu. Možeš zamisliti Milanovićevu političku težinu kad ga Jaca, koja ništa ne zna, može preveslati. KUKUUUUUrikuuuu!

VE
velikazmija
12:48 30.07.2011.

po magarećoj klupi svi pile svi su podmukli --svi imaju još gore učitelje samo jadni sdp-e treba žaliti i smilovati se --ne pročita da je ova jugoslavenka i jednu prosula na sdp-ov račun čisto ko suza-jednoumlje -- imate izbor i glasajte --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?