Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Crobex nakon Vladine najave pao 5,6 posto

12. veljače 2009. u 21:06 2 prikaza

Zagrebačka burza šokantno je reagirala na najavljene promjene u statusu mirovinskih fondova. Crobex je danas potonuo 5,63 posto. U padu su bile uglavnom sve dionice, Atlantska plovidba i Dalekovod oko sedam posto, Ina 6,7 posto, Janaf 15 , Jamnica 12 posto i tako redom.

Nije bilo pošteđenih, što govori o pesimizmu koji je ponovno zahvatio tržište. Nelagoda je zahvatila ulagače, burzu, ostale fondove, tvrtke čijim je dionicama vrijednost drastično pala u danu samo zbog izgovorene riječi. Ako bi se doista to provelo u djelo, na burzi bi ostala pustoš, i to višegodišnja, te nepovjerenje u odluke i poteze države koji mogu doći bilo kada, kažu brokeri.

– Temelj su svake burze institucionalni investitori, dakle s mirovincima se ruši ono na čemu burza počiva i takvo što je potpuno apsurdno. Oporavak burze ne bi više trebalo ni čekati jer bi prethodno bila uništena – kaže Josip Galinec, šokiran najavom koju je čuo.

Analitičari kažu da mijenjanje pravila vrlo loše djeluje na rejting države, pogotovo na plasman njezinih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala (što Šuker planira u proljeće). Neki promatrači kažu da je dobro što je Vlada izašla s ovakvom odlukom jer su krenule žestoke reakcije i morat će odustati od te zamisli. Svima je nejasno zašto se izlazi s mirovinskom reformom sada kada se prodaje Zagrebačka burza, pa se spominje i utjecaj Ante Samodola, predsjednika uprave Hanfe, koji je nezadovoljan čelnim ljudima fondova, njihovim plaćama, bonusima...

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu