Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milijunske štete

Optužnica protiv službenice HZZO-a jer je sređivala braniteljske naknade onima bez statusa

DORH ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2016.
u 17:23

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu protiv 60-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i protiv 58-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu protiv 60-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i protiv 58-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, priopćio je DORH.

Okrivljene se tereti da su počinili navedena kaznena djela od studenog 2002. do veljače 2005. godine u Zagrebu odnosno da je prvookrivljenica kao službenica u jednom područnom uredu Zavoda za zdravstveno osiguranje; u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge osobe; na traženje drugookrivljenika i danas pokojnog S. G., poduzimala radnje dogovorene s drugookrivljenikom i/ili s danas pokojnim S. G.

Žena je, naime, bila zaposlena kao kontrolor za zdravstveno osiguranje u sklopu kojeg je bila ovlaštena zaprimati i kontrolirati zahtjeve hrvatskih branitelja za priznavanje prava na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu. Bila je odgovorna i za dostavu tih zahtjeva nadležnom liječničkom povjerenstvu te ovlaštena, po donošenju rješenja nadležne pravne službe istog zavoda u vezi s navedenim pravom, obračunati iznos naknade i ispisati nalog za isplatu podnositelju zahtjeva.

Prvookrivljena 60-godišnjakinja ''operirala je'' s drugookrivljenim 58-godišnjakom te sa S. G. koji je u međuvremenu preminuo.

Sukladno dogovoru, drugookrivljenik ili danas pokojni S. G. osobno su ili putem jedanaest osoba – posrednika, pronalazili osobe kojima su predočavali mogućnost ostvarenja materijalne naknade u Zavodu za zdravstveno osiguranje s osnova sudjelovanja u Domovinskom ratu uz novčanu proviziju za posredovanje u ostvarenju te naknade, neovisno o stvarnoj okolnosti sudjelovanja u Domovinskom ratu i neovisno o stvarnom korištenju bolovanja s navedene osnove, na što su te osobe i pristale.

Kada bi se dogovorili s podnositeljima zahtjeva, uzimali su od njih dokumentaciju i predavali je 60-godišnjakinji u njezinu uredu. Ona je potom s tom dokumentacijom omogućavala realizaciju njihovih zahtjeva za ostvarenje prava na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu, a time i isplate po toj osnovi, iako je znala da priložena dokumentacija ne odgovara stvarnom statusu podnositelja zahtjeva i da ne udovoljavaju uvjetima za dodjelu zahtijevane naknade.

Ukupno su tako sredili naknade za 78 korisnika te, kada bi njima novac bio uplaćen na račun, uzimali su proviziju.

Prvookrivljena djelatnica i drugookrivljeni 58-godišnjak ostvarili su zajedničku korist u ukupnom iznosu od 4,051.388,47 kuna i 1000 eura, a prvookrivljenica i danas pokojni S. G., s osnova provizije, zajedničku nepripadnu korist u ukupnom iznosu od 703.509,35 kuna.

Kako nitko ne bi posumnjao u njezine radnje, odobravala je sve zahtjeve osoba, njih 195, koji nisu ostvarivali uvjete za dobivanje naknade i za to nije uzimala nikakvu proviziju, ali je tako oštetila Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za ukupni iznos od 30,757.274,10 kuna.

>> Nije vratio zajam ni platio robu, a zadržao i 580.000 kuna od prometa gotovinom

Komentara 69

Avatar Mima1
Mima1
18:02 27.01.2016.

"Okrivljene se tereti da su počinili navedena kaznena djela od studenog 2002. do veljače 2005. godine...." -nakon "samo" 11 godina. Čemu služe revizije? Postoje li kontole? Očito ne postoje i ne služe ničemu. Slažem se da to još sve treba utvrditi, procesuirati, eventualno i osuditi, ali žalosna da ne kažem čak i smješna količina godina od počinjenja ev. kaznenog djela do danas.

RI
rimtutituki75
18:20 27.01.2016.

Moze oklada da su sve do jednoga bili "domoljubi" i clanovi zna se koje stranke? Dao bi se taj registar branitelja ocistiti samo kad bi bilo volje.

DU
Deleted user
18:02 27.01.2016.

Niti je to jedini ured niti su oni najpametniji to je bila špranca koja se primjenjuje desetljećima, baš me zanima ima li toga i u mirovinskome sa lažnim ''potvrdama'' statusa Hrvatskih branitelja ili fiktivnih potvrda radnih staževa iz cijele bivše poštene juge(naročito iz Slovenije gdje su bila najveća izdvajanja doprinosa iz osobnog doprinosa).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije