Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEKA

USKOK optužio carinike, direktore i trgovce za zlouporabu i mito

carina
Foto: ilustracija
02.01.2015.
u 16:24

Carinike se tereti da su oštetili proračun za najmanje 20 milijuna kuna

Protiv jedanaestoro carinika, dvojice direktora otpremničkih poduzeća iz Rijeke i nekoliko trgovaca, uvoznika robe, među kojima su i dvojica Kineza, jedan s hrvatskim državljanstvom, USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podignuo optužnicu kojom ovih 19 osoba tereti zbog zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja službene dokumentacije, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabe.

Carinici, među kojima je bilo i dvoje kontrolora, su od kolovoza 2012. do svibnja 2013. u Zagrebu i Rijeci prilikom uvoza razne robe iz Kine i Italije  u Hrvatsku "žmirili" na lažnu prateću dokumentaciju i omogućili nezakonito umanjenje carinskih i poreznih davanja te su oštetili proračun za najmanje 20 milijuna kuna.

Optuženi direktori špediterskih tvrtki u dogovoru s uvoznicima robe za 19 poduzeća iz Zagreba, Samobora i Dugog sel , izrađivali su lažne deklaracije i račune sa manjim količinama i nižom cijene robe koje su carinici ovjeravali iako su znali da je krivotvorena. Za svoje su usluge bili nagrađeni novcem ili raznim darovima koji su do njih redovno stizali preko špeditera koji su ih, pak, preuzimali od uvoznika, zadržavajući pritom za sebe dogovorene iznose za njihov angažman u usluzi.

>> Uplate li jamčevinu, carinici i špediteri mogu iz zatvora

Komentara 8

JA
jamanuša
16:55 02.01.2015.

u državnoj upravi pa i šire treba sve pročešljati izbaciti uhljebe i lopine

Avatar ucjena
ucjena
17:39 02.01.2015.

pa na sve strane lopovluk, to u red nemoze dovesti ni, korejac....

DU
Deleted user
17:52 02.01.2015.

Trebalo bi priupitati sveznajućeg bivšeg ministra Jovanovića da li su uhićeni članovi HDZ-a ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije