Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodna tjeralica

Umirovljeni general HVO-a Zlatan Mijo Jelić optužen za ratne zločine u Mostaru

Zlatan Mijo Jelić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.12.2015.
u 16:04

Jelić (45) je optužen na temelju istrage koju je započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)

Umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane Zlatan Mijo Jelić optužen je za ratne zločine i on se trenutačno nalazi u bijegu u Hrvatskoj, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH.

Kako se navodi u optužnici koja je objavljena u Sarajevu, Jelić (45) je optužen na temelju istrage koju je započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i potom je prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu pa će o tijeku tog slučaja biti informiran i Haški tribunal. Jelić ima dvojno hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo pa će za njim biti raspisana međunarodna tjeralica, a postoji mogućnost i da se suđenje prepusti hrvatskom pravosuđu, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Jelić je optužen za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara. Tereti ga se da je kao zapovjednik 1. djelatne bojne vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne vojne policije od svibnja 1993. do ožujka 1994. postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvecija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba. 

U optužnici stoji kako je Jelić zapravo bio zapovjednik svih postrojbi HVO-a na području Mostara u vrijeme "širokog i sustavnog napada" na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području tog grada kad su počinjeni brojni zločini. Navodi se kako su postrojbe HVO-a provodile etničko čišćenje i progonile Bošnjake na teritorij pod nadzorom Armije BiH. Pritom je veliki broj bošnjačkih civila zatočen u logore te izvrgnut zlostavljanju i prisilno odvođen na radove na prvoj crti bojišnice. Navodi se kako su bošnjački zatočenici tada prisiljavani da odjeveni u odore HVO-a bacaju zapaljive predmete na objetke pod kontrolom Armije BiH što ih je izlagalo smrtnoj opasnosti.

Tužiteljstvo BiH navodi u optužnici kako je Jelić osobno odobrio odvođenje 50 Bošnjaka na prisilni rad na prvoj crti bojišnice, pri čemu je ubijeno najmanje pedeset zatočenika, dok ih je 188 teže ili lakše ranjeno, a još 40 su pripadnici HVO-a teško zlostavljali. Zatočeni Bošnjaci, kako stoji u optužnici, morali su pod prisilom raditi i na imanjima dužnosnika HVO-a te su morali odvoziti opljačkane stvari iz domova protjeranih Bošnjaka i Srba.

"Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje ovih zločina te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti da kazni počinitelje", navodi se u optužnici, za koju je istaknuto kako je jedna od najopsežnijih dosad podignutih za ratne zločine na području Mostara.

Najavljeno je kako će Jelićevu krivnju Tužiteljstvo BiH dokazivati pozivanjem 200 svjedoka od kojih bi 20 trebalo svjedočiti uz mjere zaštite, a pripremljeno je i 1100 materijalnih dokaza.

Komentara 33

BO
Bogodol
18:06 30.12.2015.

Tužiteljstvo Bih podiže optužnice protiv Hrvata na osnovu izmišljenih "zločina", a zločine nad Hrvatima u Bugojnu, Križančevu Selu, Grabovici itd što su radili pripadnici Armije Bih nikoga ne zanimaju. Imam kolegu koji je živio u Sarajevu, bio pripadnik jedinice HVO 1993 ih je Armija BiH razoružala i svako veče po 200 zarobljenika odvodila na kopanje rovova pod srbske položaje te svako veče ih je bilo po 10 mrtvih jer su srbi bacali na njih bombe, kasnije su se srbi malo smilovali kad su čuli da su to zarobljenici Hrvati i "manje" bacali bombi pa ih je svako veče bilo 5-6 mrtvih. kolega je dao izkaz prije više od 10-tak godina Haškim istražiteljima no izgleda da to nikoga ne zanima, na djelu je i dalje protjerivanje Hrvata jer se ne sudi Muslimanima za zločine koje su uradili. Jednog moga rođaka u Sjevernom Logoru u Mostaru su ubili muslimani na spavanju kada su uradili prevrat jer su bili u HVO-u i u jednom trenutku kukavički pobili vojnike HVO-a i to nikoga ne zanima. Hrvate su ubijali i protjerali iz Sarajeva i ostalih mjesta, a nikoga se za to ne tereti. Muslimani kroz tzv. sud i dalje vode protiv Hrvata i neće ostati niti jedan zapovjednik HVO-a da ga neće lažno optužiti tom floskulom o postupanju prema zarobljenima, pobijeni Hrvati nemogu dati izkaz jer su ih muslimani pobili, a spašeni muslimani sada optužuju spoje spasitelje, ne ponovio se rat nikada no lažnim optužbama on traje i nije prestao.

IV
ivanno1
17:38 30.12.2015.

Tužiteljstvo BiH? Kriminalna organizacija u rukama stranaka.

AB
abcdefghij
19:09 30.12.2015.

Ma nece ga isporuciti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije