Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZAGREBU

Uhićen Ante Roso, mozak iza krvave pljačke Fine 2005.

Uhićen Ante Roso
Foto: VL
1/8
22.08.2014.
u 22:28

Roso je bio u bijegu od prosinca 2011. kada je uhićen njegov dotadašnji suradnik Ivan Boršić

Ante Roso (45), mozak koji stoji iza krvave pljačke Fine u Zvonimirovoj u rujnu 2005. i koji je u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora, uhićen je u petak oko podneva na zagrebačkom Rudešu. Roso je bio u bijegu od prosinca 2010. kada je uhićen njegov dotadašnji suradnik Ivan Boršić. Naime, između Boršića i Rose navodno je zaiskrilo do te mjere da je Boršić naručio Rosinu likvidaciju.

Prijatelj naručio ubojstvo

Boršić je angažirao Ivicu Štrka, kompanjona iz pljačkaških pohoda, da ispuca hice na Rosu na Velesajmu, no plan je pošao po zlu te je Roso prošao bez ozljeda. Istražitelji su ubrzo uhitili Boršića i Štrka zbog pokušaja ubojstva, a tu je počeo i pad cijele razbojničke skupine. Boršić, koji je prije osuđen za trostruko ubojstvo koje je počinio kao 19-godišnjak, propjevao je pred istražiteljima i razotkrio skupinu te je priznao da je sudjelovao u organizaciji krvave pljačke Fine u Zvonimirovoj. Ubrzo su uhićeni i drugi članovi bande, a Boršić je kao glavnog igrača označio Antu Rosu. Roso je od tada bio u bijegu. Špekuliralo se da se skriva u Španjolskoj. Na kraju je pao u Zagrebu, u stanu u Ratarskoj ulici gdje su ga pripadnici specijalne policije i PNUSKOK-a navodno uhitili. Zajedno s njim uhićen je i njegov pomagač kojeg sumjiče da mu je pomagao u bijegu. Na vratima stana na toj adresi Roso se očigledno nije često pojavljivao. Nekolicina susjeda na njegovo ime i fotografiju samo sliježu ramenima.

- Nikad nisam vidjela tog čovjeka, tko je on? - čudeći se pitala je jedna od stanarki zgrade u kojoj je policija uhvatila bjegunca s MUP-ove tjeralice. Susjedi dodaju tek da su u popodnevnim satima policiju susreli na ulazu u zgradu. Neki od njih policiju koja je pretresla stan kojim se Roso služio nisu ni vidjeli. Jedan od stanara objašnjava da je razlog tome što se sve odigralo u tišini.

- Nije to baš bilo filmski, došli su tiho i neorganizirano kao inače - pomalo sarkastično komentirao je stanar Ratarske, no odbio je reći išta više o akciji policije.

Foto: VLm

- Vidjela sam policijski auto ispred zgrade i da se nešto odvija. Čini mi se kao da su dugo bili tu, sigurno do 14 sati - rekla je stanarka raspitujući se tko je njezin nesuđeni susjed. Na spomen krvave pljačke pomalo se uplašila. Dok se opasni bjegunac s podebljim dosjeom skrivao i uspješno bježao pred policijom, u međuvremenu su Dubravko Žugelj, Ivan Tucman, Ivica Štrk, Anto Roso (u odsutnosti) i Ivan Boršić te još nekoliko osoba koje se teretilo i za druga razbojništva, u prosincu 2012. osuđeni na Županijskom sudu u Zagrebu zbog pljačke u kojoj su ubijeni zaštitari Sokol Marića Drago Renar i Stipe Mušar na ukupno 93 i pol godine zatvora.

Sudili pogrešnoj skupini

No presuda je jednim dijelom poništena te je određeno da suđenje počne ispočetka. Vrhovni sud potvrdio je kazne Boršiću i Ivici Štrku koji su osuđeni na po 10 godina zatvora, Ivanu Tucmanu, inače Boršićevu bratiću, koji je osuđen na četiri godine zatvora, te Draženu Elčiću koji je osuđen na šest godina. Proces za pljačku sada se vodi protiv Dubravka Žugelja, Jurice Tumpaka, Fehka Imamovića i Marija Palića, dok se Anti Rosi sudi u odsutnosti. Prije cijele te priče za pljačku i ubojstvo dvojice zaštitara sudilo se Nenadu Filipoviću i još šestorici njegovih “suradnika”, ali su oslobođeni optužbe. Uhićeni su 2006., a tri godine kasnije Filipović je bio na slobodi. Tijekom suđenja tvrdio je da nije kriv.

>> 'Netko je povikao: Evo opet mangupa s oružjem!'

>> Svjedoci: Boršić i Roso upoznali su se poslije pljačke

>> Boršić: Trebalo bi ubiti jednu budalu koja se bavi drogom

Komentara 31

Avatar cluesblues
cluesblues
20:28 22.08.2014.

najbolje kad za ovakvog tipa napisu da je "mozak" - taj ima manje mozga od morskog krastavca, tip je obicni nasilnik i ubojica ko i ovi iz njegove ekipe…a obzirom na pocinjena djela, kazne su im nevjerojatno male i jos jednom se potvrdjuje da je hrvatksa raj za svakojaki kriminal, od politckog do ovog podzemlja...

ME
meteb
19:13 22.08.2014.

@noesis, Hrvatska je danas, što se sigurnosti života tiče, bitno sigurnija zemlja nego što je to bila Socijalistička Republika Hrvatska. Jasno je i zašto - policijske metode rada su savršenije, DNK analiza je dala ogroman doprinos borbi protiv kriminaliteta, generalnolno i društvo je nešto naprednije. Ali, što se promijenilo? Percepcija. Nekada, bi ubojstvo bilo samo crtica na crnoj kronici novina, koja ukupno nije smjela biti dulja od stranicu, stranicu i pol. Nije bilo kasnijeg podsjećanja na događaj (osim kada bi počinitelj bih uhvaćen i osuđen), nije bilo razgovora s rodbinom... Nikada na prvoj strani, nikada u boji, gotovo nikada fotografija (osim pokoje prometne). Tko ne vjeruje može bez problema prosurfati MUP-ovu statistiku nasilnih smrti u Hrvatskoj prije i poslje 1990. Npr. 1987. je u Hrvatskoj zabilježeno 120 nasilnih smrti, u 2012. manje od 50., broj mrtvih na cestama je 1979. iznosio 1605, danas se smrtnost kreće na oko 500 godišnje. I broj samoubojstava u toj "sretnoj" socijalističkoj Hrvatskoj je bio veći. Npr. 1985. se ubilo 1.050 ljudu, u 2013. 700. Percepcija je često važnija od činjenica.

US
U sridu
19:45 22.08.2014.

Svezati sve skupa i zapaliti,ne trositi novce na sudjenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije