Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto se ubijaju?

U tjedan dana čak tri policajca počinila su samoubojstvo

'27.09.2012., Zadar - U Drugoj policijskoj postaji odrzana je svecanost dana policije ciji je novoizabrani nacelnik Neven Paskvalin. U sklopu programa odrzana je i vjezba interventne policije na kojoj
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
1/3
26.01.2013.
u 17:00

Prošli tjedan sebi su oduzeli živote policajac Dino Molnar, krim-policajac iz Rijeke i pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko

Mladi policajac iz Murskog Središća Dino Molnar nije jedini policajac koji je prošli tjedan počinio samoubojstvo. Naime, u sedam dana čak trojica policajaca oduzela su si život.

Javnost je doznala o smrti Dine Molnara koji je pronađen mrtav nešto manje od mjesec dana nakon što je MUP-u i USKOK-u poslao prijavu o korupciji u Policijskoj upravi međimurskoj i policijskoj postaji Mursko Središće u kojoj je radio.

Male plaće

No njegovi kolege koji su se prošli tjedan odlučili na isti nesretni čin pokopani su bez medijske pozornosti.

U nedjelju 20. siječnja, istog dana kad je samoubojstvo počinio Dino Molnar, život si je oduzeo i njegov kolega, 47-godišnji krim-policajac iz 1. policijske postaje Rijeka. Njegovi kolege kažu da se ubio zbog financijske situacije. Bio je opterećen kreditima, račun su mu blokirali.

Povjerenica Sindikata policije Hrvatske za Rijeku Indira Bolf Golub kaže da se ne zna konkretan razlog samoubojstva njezina kolege.

– Živimo u ružnim vremenima, kolege rade odgovoran posao za male plaće i materijalna im se prava sve više režu – kaže Bolf Golub.

Policajci s kojima smo razgovarali napominju i da je u siječnju ove godine prvi put u povijesti kasnila plaća u MUP-u.

Prošli se tjedan ubio i pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko. Razlozi za taj čin 30-godišnjeg policajaca nepoznati su. I on je pokopan bez ikakve vijesti o tome. Povjerenik SPH za Zagreb Tomislav Vincetić kaže da MUP na svojim web-stranicama objavljuje vijesti o krađama automobila i slično, a ne objavljuje vijesti o smrti svojih policajaca.

– Prema informacijama s terena i u neposrednom kontaktu s policajcima utvrđeno je da su pod sve većim pritiskom svih oblika svi policajci, mladi i stari, a osobito je zabrinjavajući da se šikaniraju branitelji i bivši pripadnici specijalnih jedinica koji su u očima mlađih kolega profesionalne, moralne i domoljubne vertikale – kaže Gordan Žmuk, zamjenik predsjednika Općeg sindikata MUP-a.

Predsjednik tog sindikata Siniša Mihelić upozorava da se nepravilnosti na koje upozoravaju policajci ne rješavaju, već oni koji upozoravaju postaju problem i predmet istraga, šikaniranja, mobinga i drugih pritisaka...

Stavka ministra

– Najžalosnije je od svega, a ujedno i pokazatelj brige za policajce, da se sam ministar nije udostojio na bilo koji način obratiti javnosti. U svim uređenim državama nakon serijskih pojava suicida policajaca ministar i njegov tim podnijeli bi ostavku – smatra Mihelić. On upozorava na socijalni status policajaca, rukovoditeljsko šikaniranje, selektivnu primjenu unutarnje kontrole, kao i na nebrigu o mladim policajcima koji, nakon što ih se rasporedi na radna mjesta u postaje, ostaju prepušteni sami sebi.

>> Brat Dine Molnara: Živio je za policiju, a policija ga je pokopala

>> Ponio je dvije torbe, jednu su obitelji vratili praznu

Ključne riječi

Komentara 29

BA
BARUH
18:46 28.01.2013.

Naravno kad se radi o nekoj debeloj guzici u fotelji, onda se ljudi iz cista mira ubijaju, jer im dosadio zivot. Moguce je da je Dino pucao, ali je netko pored njega stajao i cekao sa uperenim oruzjem dok onto nije ucinio. Nestanak druge torbe to potvrdjuje i najvecem laiku. Ali naravno policajac Milicajcu fotelju ne otima.

YO
yocko
20:14 27.01.2013.

Kad se ovi stari sa vrha potjeraju tek će onda biti prava policija,zašto jer ti na samom vrhu stvaraju korupciju i oni upropaštuju državu umjesto da rade za nju oni rade za svoje prijatelje,šta su napravili u Križevcima sa ovim što su ga smenili radi nedozvoljenog načina rada a trebao je biti potjeran,još su mu dali bolje radno mjesto u Koprivnici,opet ga je postavio za svoje potrebeM.B.

DA
damocles
18:31 28.01.2013.

kao sto sam vec jednom rekao, mafija je zauzela kompletno cijeli sustav ove drzave, apsolutno sve. i vladu i medije i skole i policiju i vojsku i bolnice itd. itd. da ne nabrajam sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije