Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava u pulskom zatvoru

U gumenjaru prošvercao upaljač, zapalio ćeliju i poginuo u požaru

Pula, zatvor
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
17.11.2015.
u 23:15

Bojan Bešić (25) bio je osuđen zbog prijetnji bivšoj djevojci na djelomičnu uvjetnu kaznu. U prosincu je trebao izaći na slobodu

Bojan Bešić (25) iz Pule u ponedjeljak se najprije posvadio s pravosudnim policajcima, a zatim je udarao rukama i nogama i "prikovao" se za krevet kad su ga htjeli premjestiti iz jedne u drugu ćeliju zatvora u Puli. Zbog tog je incidenta odveden u tzv. gumenjaru – sobu bez prozora obloženu zelenom gumom i spužvom, u koju se zatvorenici dovode na "smirivanje" . Pravosudni policajci, sudeći po onom što se kasnije dogodilo, nisu dobro pregledali Bešića i on je u gumenjaru unio upaljač i potpalio obloženu ćeliju. Požar je buknuo u trenu oko 15.30 i Bešić je smrtno stradao.

Rekonstrukcija je to događaja nakon kojeg su suspendirani upravitelj zatvora, voditelj službe osiguranja i tri pravosudna policajca koji su trebali dobro pregledati Bešića. Protiv svih će biti pokrenut stegovni postupak. Policija, tužiteljstvo i povjerenstvo Ministarstva pravosuđa utvrđuju sve detalje pa je u Pulu u ponedjeljak došao i Ivica Šimac, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav. Obdukcijom treba utvrditi je li Bešić izgorio ili se ugušio. Pregledom snimke s kamere u "gumenjari" vidi se da je ta ćelija planula u minuti. Od trenutka kada je zamijećen požar Bešić je bio sat vremena na "smirivanju". Pravosudni policajci pokušali su otvoriti užarena vrata i spasiti ga, jedan od njih se i opekao, no nisu mogli do zatvorenika. Bešić je u zatvoru bio zbog prijetnji bivšoj djevojci. Osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu, a u zatvoru je trebao provesti osam mjeseci. U prosincu je trebao izići na slobodu.

Istražitelji nisu sigurni je li Bešić, koji se svojedobno pokušao ubiti u policiji, paljenjem gumenjare htio dovršiti taj naum ili je samo htio napraviti gužvu. O Bešiću i njegovu životu snimljen je i dokumentarni film "Veruda – priča o Bojanu" koji je prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Priča je to o životu i kriminalnoj karijeri Puljanina koji je do 24. godine života četiri i pol godine proveo najprije u maloljetničkom zatvoru u Turopolju, a zatim u zatvorima u Sisku, Glini, Remetincu, Puli i Rijeci. Film je dio serijala o bivšim zatvorenicima koji se pokušavaju reintegrirati u društvo. Autor dokumentarca Igor Bezinović na Danima hrvatskog filma 2015. dobio je nagradu Oktavijan u kategoriji dokumentarnog filma. 

>> Zatvorenik upaljačem sam izazvao požar u kojem je preminuo 

>> Smrtno stradao zatvorenik u pulskom zatvoru. Sam se zapalio u samici?

Komentara 6

IV
Ivanveliki
23:55 17.11.2015.

u koliko je taj zatvora bio u samo 25 godina sto je dozivio...

MI
mirr
01:37 18.11.2015.

a je ih za je bo

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
01:45 18.11.2015.

Ocito je i da je taj Bezinović dobio nagradu za fikciju prije nego za dokumentarac. Nase filmske guzobolje i dalje cvatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije