Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Online ‘sačekuše’

U EU je 5000 kriminalnih skupina. Koriste i darknet pa drogu dostavljaju na kućni prag

darknet
Foto: Silas Stein/DPA/PIXSELL
25.03.2017.
u 10:55

Europol je objavio izvješće u kojem upozorava na trendove u organiziranom kriminalu u 2017. Naglasak stavlja na nove tehnologije kojima se lopovi bolje služe nego policajci

Koncem studenog prošle godine Europol je priopćio kako je okončao istragu u Operaciji Avalanche, operativnoj akciji koja se provodila četiri godine i u kojoj su sudjelovale policije i tužiteljstva Njemačke i SAD-a te FBI-a, Eurojusta, Europola, ali i stručnjaci iz 30 zemalja. Okončanjem akcije ugašena je velika botnet struktura naziva Avalanche kojom su se cyber kriminalci služili od 2009., i to tako da su preko te ilegalne mreže distribuirali niz zloćudnih računalnih programa. Programi su zatim kriminalcima poslužili za prikupljanje i krađu osobnih podataka, pranje novca, ali i regrutiranje tzv. mula, kurira koji se osim za transport droge koriste i za pranje novca.

Izgubili šest milijuna eura

Štetu pričinjenu preko sustava Avalanche Europol je procijenio na više stotina milijuna eura, a zahvaljujući ukradenim podacima, njemački je bankarski sektor bio oštećen za oko šest milijuna eura. Istražujući tu vrstu cyber kriminala, istražitelji su ustanovili da su cyber kriminalci putem mreže Avalanche korisnicima tjedno slali u prosjeku oko milijun zaraženih e-mailova. Iako je mreža Avalanche postojala od 2009., istraga u tom slučaju počela je tri godine kasnije u Njemačkoj i okončana je koncem prošle godine uhićenjem pet osoba te zapljenom 39 servera. Istodobno, tijekom spomenute međunarodne policijsko-tužiteljske operacije blokirano je, zatvoreno ili zaplijenjeno više od 800.000 domena koje su korištene za slanje i distribuciju malwarea i počinjenje štete koja se u konačnici mjerila u stotinama milijuna eura. Predstavljajući rezultate višegodišnje akcije, Europol je objasnio i kako je cijela operacija otkrivanja i suzbijanja te uništavanja mreže Avalanche bila izuzetno zahtjevna jer su svi serveri koji su korišteni bili zaštićeni sofisticiranom tehnikom čiji je cilj bio brisanje, prikrivanje i skrivanje tragova cyber kriminalaca.

U EU je primarna droga marihuana, čija je uporaba široko rasprostranjena, a kao primarno mjesto proizvodnje te droge u Europi označena je Albanija

Gore opisano jedan je od primjera koji je Europol naveo u svojoj procjeni kretanja trendova u organiziranom kriminalu za 2017., a poseban je naglasak stavljen upravo na novitete koji se događaju na području kriminala u doba uznapredovale tehnologije. Za početak, zasigurno zastrašujuće zvuči podatak da je prema procjeni Europola na području Europe 2013. bilo 3600 skupina koje su se bavile organiziranim kriminalom, dok je 2017. taj broj narastao na 5000. Ono na što Europol posebno upozorava jest da se kriminalci u svojim djelatnostima sve više okreću cyber svijetu te su, po priznanju Europola, u korištenju novih tehnologija znatno uspješniji od snaga zakona i reda. Naveden je i podatak da darknet svakodnevno koristi 1,7 milijuna ljudi te da je na tom istom darknetu 57 posto prostora i foruma iskorišteno za razne kriminalne aktivnosti. darknet ili duboki internet mjesto je na kojem se, među ostalim, uz zaštitu anonimnošću, može prodavati i kupovati droga, oružje, krivotvoreni dokumenti, a koristi se i za naručivanje ubojstava, seksualnu eksploataciju djece, trgovinu i krijumčarenje ljudima te sve vrste devijantnog ponašanja koje se mogu zamisliti.

Kako to funkcionira, svjedoči primjer iz susjedne Slovenije, gdje je policija 2016. uz pomoć Europola otkrila i uhitila dvije osobe, koje su preko darkneta prodavale sve vrste vatrenog oružja. Osim oružja, napominje se u izvješću Europola, preko darkneta cvjeta i trgovina drogom, koja funkcionira 24 sata, a tražena roba dostavlja se direktno na vrata naručitelja, čime je opasnost od uhićenja i za dilera i za kupca svedena na minimum. S obzirom na sve to, Europol u svom izvješću upozorava da je cyber kriminal ključni izazov u današnjoj ekonomiji i društvu, a upozoravaju i da su u porastu kartične prijevare te sve inovativniji načini na koji kriminalne organizacije peru novac pretvarajući ilegalnu zaradu u legalnu. Razlog tome su, prema Europolu, nove vrste plaćanja putem interneta, čime je povećana i mogućnost krađe osobnih podataka i PIN-ova. Različite kriminalne organizacije, navodi Europol, tako dolaze do znatnih financijskih sredstava koja se potom koriste za financiranje standardnih kriminalnih poslova u realnom svijetu. Jedan od takvih poslova je trgovina drogom, najveće kriminalno tržište u EU, na kojem se prema procjeni Europola godišnje ostvari profit od 24 milijarde eura!? Od 5000 kriminalnih organizacija koje operiraju na području EU, 35 posto njih involvirano je u trgovinu drogom. Tehnologija i tu igra znatnu ulogu jer online prodaja droga, tvrdi Europol, preuzima primat nad klasičnom trgovinom.

Marihuana iz Albanije

U porastu je prodaja svih vrsta sintetičkih droga, što se jednim dijelom također odvija online, a s proizvodnjom te vrste droga povezan je i porast proizvodnje toksičnog otpada. Nadalje, u EU je primarna droga marihuana, čija je uporaba široko rasprostranjena, a kao primarno mjesto proizvodnje te droge u Europi označena je Albanija u kojoj se policija godinama neuspješno bori s dilerima koji cijela sela pretvaraju u plantaže. S marihuanom je povezan i hašiš koji se primarno proizvodi u Maroku te se preko Libije i Mediterana krijumčari dalje u Europu. Kada se sve to zna, onda zapravo nikoga ne bi trebalo čuditi što su prije desetak dana hrvatski mediji bili zatrpani izvješćima iz Dalmacije u kojoj je policija od Dubrovnika do Splita gotovo svakodnevno u moru otkrivala pakete marihuane. Pretpostavlja se da je riječ o drogi koje su se krijumčari vjerojatno riješili pri transportu iz straha da ne budu uhićeni. Na hrvatske obale tih je dana doplivalo oko pola tone marihuane, no sudeći po brojkama kojima barata Europol, ni gubitak tolike količine droge neće previše novčano oštetiti njezine vlasnike. Transport morskim putem glavni je način je na koji se iz Latinske Amerike u Europu doprema kokain, a Europol ističe da su proteklih godina brazilske luke postale ključno mjesto s kojeg se ta droga transportira u Europu. Glavnina heroina pak u Europu i dalje dolazi iz Afganistana, a razlog tome je što je proizvodnja heroina u Europi iznimno rijetka. No zanimljivo je, navodi Europol, da se i ta droga sve češće prodaje online i to tako da se male količine kupcu šalju – poštom.

>> Internetsko podzemlje: Na darknetu se kupuju droga i oružje, ali i sloboda

>> Ubojstvo, organ ili droga – sve se može naručiti na internetu

Komentara 2

SU
subara
17:20 25.03.2017.

Da su policajci pametni nebih bili policajci. Oni i tehnologija dva razlicita svijeta.

BE
bevanda733
11:11 31.03.2017.

tehologija nove generacije. super za sljepce,tehnoloija mngim otvara oci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije