Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni traga milijunima

Tvrtka ostala bez zemlje i 9,8 milijuna koje su uplatili župi

fra Šime Nimac
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/2
22.05.2014.
u 18:24

Fra Šime Nimac mora vratiti novac na račun župe. U tom slučaju Crkva bi imala i milijune i zemlju koju je prodao

Tvrtka Sunčani Bast, kojoj je fra Šime Nimac prodao crkveno zemljište u Baškoj Vodi, ne može se uknjižiti kao vlasnik nekretnine iako je na račun Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi uplatila cjelokupan iznos od 9,8 milijuna kuna. Pravomoćna je to odluka Županijskog suda u Splitu, kojem se obitelj Mikulić, vlasnici Sunčanog Basta, žalila nakon što im je Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Makarskoj odbio uknjižiti pravo vlasništva.

Odredbe Kanonskog prava

Mikulićima jedino preostaje tužiti vlasnika zemljišta, odnosno Župu, s kojom imaju potpisan kupoprodajni ugovor. Međutim, Trgovački sud u Splitu treba odlučiti o zahtjevu Župe UBDM za poništenje tog ugovora koji su potpisali tvrtka Sunčani Bast i fra Šime Nimac, tadašnji župnik u Baškoj Vodi, koji je nakon uplate, novac podigao i nitko više ne zna gdje su. Njemu i bankarici Jasmini Bilonić sudi se u kaznenom postupku zbog neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta i nestanka novca.

– Fra Šime nije imao pravo prodati zemljište bez pismenog odobrenja nadređenih crkvenih vlasti. U Ugovoru između RH i Svete Stolice izričito piše da se u odnosu na nekretnine u vlasništvu Crkve primjenjuju odredbe Kanonskog prava. Neosporno je kako je za prodaju takve nekretnine potrebita izričita pisana suglasnost nadređenih crkvenih vlasti, a ne ono na što se poziva fra Šime, da je njemu netko nekad usmeno rekao da on proda zemlju – kaže Željko Ćapin, odvjetnik Župe.

Pravomoćno rješenje Županijskog suda u ovom slučaju ide u prilog poništenju kupoprodajnog ugovora, kao i u prilog optužnici u kaznenom postupku protiv fra Šime i bankarice Bilonić.

“Vratili bi novac vlasniku”

Inače, Župa u Baškoj Vodi tužila je Nimca i zatražila povrat 9,8 milijuna kuna koje je uzeo s njezina računa, a Općinski sud u Benkovcu donio je nepravomoćnu presudu po kojoj fra Nimac mora vratiti crkveni novac.

Kada bi se nekim čudom to dogodilo, Župa bi na svom računu imala 9,8 milijuna kuna i u vlasništvu zemljište za koje je taj novac uplaćen.

– Po mom iskustvu, vratili bismo novac tvrtki koja ga je uplatila – smatra Ćapin.

Komentara 2

DB
db123
11:23 25.05.2014.

3A 2Om ! Evo ope neka mutljarija,biljeznik sto provjerava ugovor triba je odma trazit dozvolu svete stolice a ne sad,trbali su ukljuciti Mitu i uknjizba prolazi.Kupac,sime ,bankarica,sve je tu nesto sumljivo,lova nestala jasminin camac je jos tu Sime tu lakoko je zato samo je sad tesko vratiti lovu nazad.Bankarica vidila Simu Kako je krsan,snazan odmah ovlazila i navela ga da je podari lovom i tilom i sta sad , kriv je biljeznik jer i on je koruptan,on sve to triba ispitat on daje to na uknjizbu i kad bude uknjizeno onda tece lova na zupni racun.Sigurno za kupca, a ovako mucenja sa sviju strana.

1A
1A
20:29 22.05.2014.

Da vrate crkvi koja ce to zemljiste prodati u bescijenje jednoj Markicki ili njoj slicnim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije