Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isplativ posao

Studentu platili put i provod u Tajlandu u zamjenu za šverc čak 175 kameleona

šverc životinja
Foto: Carina
1/9
14.08.2014.
u 19:06

Krijumčari ugroženih životinja godišnje u džep pospreme i više od 10 milijardi dolara

Tri školjke periske od 30 centimetara oduzete su Nijemcu u utorak navečer na Cresu. Primijetio ga je policajac izvan službe i pozvao kolege. Novčana kazna za ubijanje jedinke vrste Pinna nobilis, u Hrvatskoj zaštićene od 1994. godine, jest 500 kuna.

Ova zapljena zaštićenih životinja jedna je od tridesetak, koliko ih u prosjeku u Hrvatskoj bude svake godine. Ulov je doista različit – od zuba ulješure, koji su u siječnju carinici otkrili u zagrebačkoj zračnoj luci u koferu iz Züricha pa do divljih sokolova, papagaja, krokodilskih koža...

Životinje od 150.000 eura

– Doduše, nemamo baš ulova poput nosorogova roga čija cijena na crnom tržištu može doseći i 100.000 eura po kilogramu, ali smo zato bogati kornjačama čančarama, prstacima, periskama te različitim ptičjim vrstama, koje ujedno naši carinici najčešće i otkrivaju, najviše kod Talijana, u čijim je restoranima to delicija – govori Igor Jakupić iz Sektora za nadzor Carinske uprave koji se već godinama bavi problematikom ilegalne, ali i legalne trgovine životinjskim i biljnim vrstama. Hrvatska je još od 2000. članica CITES-a, odnosno Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama. Unatoč tome, svake godine carinici zaplijene barem nekoliko vrsta koje se nalaze na tom popisu, na kojemu su uz, primjerice, pande, nosoroge, tigrove i majmune nalaze i – grlice. Najveća zapljena ugroženih vrsta u Hrvatskoj dogodila se u travnju 2007. kada su na Plesu carinici u prtljazi studenta otkrili 175 kameleona i 10 kornjača čija je vrijednost bila 150.000 eura.

Bangkok – Budimpešta

Taj student sjeo je na avion u Bangkoku te s neobičnom prtljagom putovao do Budimpešte, gdje je presjeo na let za Zagreb. Nikada se nije saznalo gdje je nabavio te životinje, ali prema neslužbenim informacijama, došao je u kontakt s ljudima koji su mu ponudili smještaj i nekoliko dana provoda u Tajlandu te avionsku kartu u zamjenu za to da za njih prošverca "nekoliko" životinja. Krijumčari ugroženih životinja godišnje u džep pospreme i više od 10 milijardi dolara.

>>Talijanka švercala čak 148 mrtvih ptica

>>Unosan šverc životinja: Slonovi u službi terora

Komentara 4

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
19:18 14.08.2014.

koja gamad jede zasticene vrste

Avatar American_ninja
American_ninja
19:28 14.08.2014.

Outbreak

KO
Kora
11:46 15.08.2014.

Što se tiče provoda u Tajlandu i sl., bilo je na tv - od ljudi traže da budu mule, prenose drogu. Pa završe ko ona dvojica mladića iz Osijeka, koji su završili u zatvoru u Pargavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije