Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesu li liječnici u Rijeci nemarnim i pogrešnim liječenjem upropastili još jednog pacijenta

Strava u Rijeci: U bolnici ostao bez očiju, peta, prstiju...

bolnica
Arhiva VL
Autori: Tamara Opačak-Klobučar, Sonja Hoffman
22.09.2009.
u 19:25

Bikić je još 17. srpnja stradao u prometnoj nesreći na području Rijeke, pa je zbog prijeloma zdjelice, iščašene natkoljenične kosti lijeve noge i četiri slomljena rebra završio u bolnici.

Je li se u KBC-u Rijeka, zbog nemara ili liječničke pogreške, dogodio novi slučaj Maškarin? – zapitao se anonimni pošiljatelj u pismu (Večernjakov izvor tvrdi da je riječ o liječniku KBC-a Rijeka) u kojem je detaljno opisana tragedija 45-godišnjeg Damira Bikića kojega su, tvrdi se u pismu, upropastili liječnici.

Naime, Bikić je još 17. srpnja stradao u prometnoj nesreći na području Rijeke pa je zbog prijeloma zdjelice, iščašene natkoljenične kosti lijeve noge i četiri slomljena rebra završio u bolnici. Istoga mu je dana operirana zdjelica, a nakon pet dana Bikić je s odjela intenzivne njege prebačen na odjel traumatologije, gdje je sve krenulo nizbrdo.

– Liječnici nisu primijetili da je jedno slomljeno rebro probilo lijevo plućno krilo, pa su ga tek nakon što mu je skočila temperatura poslali na snimanje – stoji u pismu. No, tada je već bilo kasno! Bikiću je u plućima pronađeno pet centimetara gnoja i krvi, pa su nesretnika operirali i ugradili mu pumpu kojom je gnoj otjecao iz pluća.

– Unatoč operaciji, bakterije iz gnoja prodrle su u krv i izazvale sepsu, a analize su pokazale da je riječ o zloglasnom bolničkom stafilokoku MRSA, koji je otporan na sve lijekove te pseudomonasu i gljivici kandidi – stoji u pismu. Kao posljedica sepse Bikiću su uskoro zatajila oba bubrega te su mu zbog gangrene (truljenja tkiva na nogama) liječnici morali otkinuti sve nožne prste i obje pete.

– Pacijent je bio u jako teškom stanju pa su ga liječnici držali u lijekovima izazvanoj komi. Takvim pacijentima potrebna je dodatna njega koju nesretni Bikić ni ovaj put nije dobio – tvrdi se u pismu. Naime, zbog nepomičnih kapaka na oba oka pojavili su mu se čirevi koje, tvrdi pošiljatelj pisma, liječnici nisu pravodobno počeli liječiti pa je nesretniku uskoro moralo biti izvađeno lijevo oko, dok je na desno oko potpuno slijep.

– Sestre ga nisu okretale pa je na leđima, na zatiljku i slabinama imao i otvorene rane od ležanja – ispričao je pošiljatelj pisma.

KBC: Učinili smo sve

U KBC-u Rijeka kažu da je Bikićevo stanje posljedica sepse koju je dobio, a ne pogreške i previda liječnika.

– Sve što je bilo moguće napraviti u slučaju pacijenta Bikića učinjeno je i nije bilo greške – kaže dr. Alen Šustić, predstojnik Odjela intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka. Pacijenta se, tvrdi, uspjelo spasiti. Siguran je da mu nigdje ne bi bila pružena bolja pomoć, a možda bi se dogodilo i najgore. Ipak, objašnjava dr. Šustić, on govori samo o liječenju u Jedinici intenzivnog liječenja na lokalitetima Sušak i Rijeka, a ne o onome što se događalo na odjelu traumatologije.

Prema Šustićevim riječima, Bikić je 17. srpnja primljen u JIL na Sušaku s nagnječenjem i krvarenjem u plućima, prijelomom rebara, iščašenjem lijeve bedrene kosti i prijelomom zdjelice te prijelomom koljena i trupa. Operiran je te 22. srpnja prebačen na odjel traumatologije, gdje je zadržan do 11. kolovoza, kada je ponovno vraćen u JIL na Sušaku pod slikom sepse koja je posljedica infekcije pluća.

– Sada je pri svijesti, a hrani se na sondu. Da nije bojazni od dodatnih komplikacija na desnom oku, mogao bi biti odvezen u Split, što je od riječkih liječnika zatražila obitelj – kaže dr. Šustić. O tome je li i na kojem odjelu učinjena liječnička pogreška odlučit će Ministarstvo zdravstva čija će inspekcija hitno zatražiti očitovanje svih djelatnika KBC-a koji su se skrbili za nesretnog Damira Bikića.


Dr. Đirlić: Je li bilo propusta u liječenju istražit će unutarnja kontrola bolnice

Damir Bikić se oporavlja, a pismo koje ste dobili mogla je napisati samo neodgovorna i zlobna osoba jer kada je riječ o sepsi možemo biti sretni da je pacijent preživio.

Pitanje, dopuštam, može biti je li liječnik prekasno opazio probijeno plućno krilo, no o nemaru nema ni govora. Sve posljedice, od gubitka očiju do odrezanih nožnih prstiju i peta, nisu neuobičajene ako dođe do infekcije bakterijom MRSA.

To je iznimno opaka "životinja" koja "proždire ljudske organe", a otporna je na sve vrste antibiotika pa ju je teško zaustaviti. Ona je u pacijentova pluća mogla doći iz bolničke okoline, gdje je ima najviše, ali je mogla i prije ranjavanja nastanjivati njegova pluća.

Naime, ta bakterija živi u okolišu i lako se može udahnuti. Kako je pacijent nakon operacije zdjelice i nesreće imao nizak imunitet, MRSA je napala punom snagom. Nakon liječenja, prikupit ćemo svu dokumentaciju, a unutarnja kontrola bolnice provjerit će što se s pacijentom događalo - rekao je dr. A. Đirlić, zamjenik ravnatelja KBC-a Rijeka.


Posljedice liječenja: koma, uništeni organi, amputacije, otrovanje

Zastrašujući niz komplikacija

Ključne riječi

Komentara 76

OB
-obrisani-
22:25 22.09.2009.

U socijalizmu je liječenje bilo besplatno. Kad to dobijaš besplatno ne cijeniš puno ni onoga ko te liječi. Vrijeme će promijeniti mnogo toga.

LE
leyenda
00:53 23.09.2009.

Pa dobro, Mihac/moral/ DGS, kakve veze ovo sto komentirate ima s tragedijom iz clanka?

AM
amarila
22:10 22.09.2009.

drphil,ne brini se necu doci kod tebe ni slicnih bezveznjaka,odsada pa nadalje se ljecim sama! Koliko si jadan i ogorcen tesko onome tko od tebe zatrazi pomoc!Ha,ha,ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije