Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga USKOK-a

Jambo gradskim novcem plaćao sadnice maslina koje je dijelio u kampanji

Stipe Gabrić Jambo
Foto: Tino Jurić/Pixsell
30.12.2014.
u 12:35

Stipu Gabrića i njegovog pročelnika za financije terete i zato što je su iz gradskog proračuna plaćali prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika u Mariju Bistricu

Protiv Stipe Gabrića Jambe, bivšeg gradonačelnika Metkovića USKOK je otvorio istragu zbog financiranja parlamentarne kampanje iz gradskog proračuna, plaćanja hodočašća u Mariju Bistricu gradskim novcem, kao i kupnje sadnica maslina od tvrtke u vlasništvu njegove supruge. Bivšeg metkovskog gradonačelnika, njegovog pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i pročelnika Upravnog odjela za financije USKOK sumnjiči na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.

Terete ih da su tijekom studenoga 2007. godine, tijekom predizborne kampanje u kojoj je Jambo bio kandidat za Sabor kao nositelj koalicijske liste HSS-HSLS-a u 10. izbornoj jedinici, iz gradskog proračuna platili sadnice maslina koje su dijelili na predizbornim skupovima i time Metković oštetili za najmanje 170.000 kuna. Jambi i njegovom pročelniku za financije stavlja se na teret što su od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su, kako navodi USKOK, znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković.

Za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika potrošili su najmanje 225.000 kuna, za koliko su oštetili gradski proračun. Jambu sumnjiče i da je tijekom veljače i ožujka 2009. godine od svog pročelnika za gospodarstvo koji je rukovodio i radom Neretvanke udruge maslinara, zatražio da od društva iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem je njegova supruga odgovorna osoba kupi veći broj sadnica maslina koje su u iznosu od 271.169 kuna plaćene iz gradskog proračuna. Pokretanje istrage Jambo je odbio komentirati.

>> Svjedočit će Jambo te pola gradske uprave Metkovića

Komentara 10

NO
nonoinoq
11:29 30.12.2014.

Ovo je odvratno zbog kojih ga gluposti istražuju, a Zmajlović i ostali u vladi rade štetu u proračunu koja iznosi preko milijardu kn. Samo je Zmajlović pogodovanjem s zgradom Zagreb Tower napravio štetu od 21 milijun kn, Ostojić je pogodovanjemm pri kupnji 250 automobila i pokvarenih helikoptera oštetio proračun za više od 300 milijuna kn, Jakovina je oštetio proračun pogodovanjem jednoj šečerani, ma kriminala među kukurikavcima koliko hoćeš, a neće Cvitan i ostali u represivnom aparatu među njih. Valjda će raditi bolje kada izgube položaje i fotelje za godinu dana.

Avatar tkozna
tkozna
11:21 30.12.2014.

Ma to je zahebancija, treba pročešljati prodaju kompira HV i HVO-u, tu je lova tu je Josipović promijenio Ustav RH o nezatsarjevanju ratnog profiterstva. Ovo je samo pišurija od istraga!

ME
matija emanović
11:25 30.12.2014.

Ovo je smiješno , optužnica radi hodočašća. A što su u igri milijunski iznoci, poveo vuk magara. Hebeš našu pravdu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije