Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazneno prijavljena

Šefica računovodstva Dječjeg vrtića Sisak oštetila grad za 2,8 mil. kuna

vrtić u sisku
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
03.03.2015.
u 14:14

Sisačka policija kazneno je prijavila bivšu šeficu računovodstva Dječjeg vrtića Sisak Stari Jasnu Kolak (59) zbog sumnje da je oštetila grad Sisak za gotovo 2,8 milijuna kuna. Nakon duže istrage policije je utvrdila kako je ona kao zaposlenica te ustanove iskoristila svoj položaj i ovlasti te je od siječnja 2011. do travnja 2013. godine za sebe i nekoliko drugih djelatnika sastavljala neistinite platne liste, na kojima je iskazivala veća potraživanja svoje ustanove prema Gradu Sisku nego što su ona stvarno bila. Također je obračunavala i izvršila uplate nepripadajućih doprinosa na lažno prikazan bruto iznos. Na taj je način oštetila Grad Sisak, a sebi i drugima pribavila protupravnu imovinsku korist u  iznosu od 2.746.848 kuna.

Protiv nje će Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinila kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Istraga je krenula u svibnju 2013. godine kada su nepravilnosti uočene. Tada je provedena revizija te je tadašnja ravnateljica vrtića Željka Bece podnijela kaznenu prijavu policiji te pokrenula postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu Jasni Kolak. Kolak više nije zaposlenica vrtića, no policija nastavlja istragu u smjeru moguće umiješanosti drugih djelatnika ustanove.

Inače pojedini djelatnici iskazuju sumnju u to da, obzirom je vrtić bio unutar zajedničke gradske riznice, već ranije nisu uočene očite razlike u obračunu plaća djelatnika vrtića Sisak Stari u odnosu na drugi vrtić u vlasništvu Grada Sisak Novi, koji je također bio dio zajedničke gradske riznice.  U vrijeme ovog kaznenog djela na vlasti je bila koalicija HDZ-HSP AS.

No, policija je danas objavila, ne navodeći identitet kao ni u prethodnom slučaju, kako je podigla kaznenu prijavu protiv 34-godišnje direktorice tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak Sande Divjakinje, također u vlasništvu Grada Siska, a koja je na tu poziciju došla u vrijeme nove vlasti koju predvodi SDP.

Nju se sumnjiči da je kao odgovorena osoba sisačkog poduzeća, jednog zaposlenika rasporedila na radno mjesto više spreme, iako je znala da isti nema odgovarajuću svjedodžbu, odnosno stručnu spremu propisanu za to radno mjesto. Nadalje je utvrđeno da osumnjičena po saznanju da je taj djelatnik
počinio povredu radnih obaveza nije ništa poduzela, već je s njim u rujnu prošle godine ponovno u ime poduzeća sklopila novi ugovor o radu, također za radno mjesto za koje je propisana viša sprema od njegove. Na taj je način djelatniku pribavila materijalnu korist od 7404 kune, za koliko je oštećen Grad Sisak.

Sandra Divjakinja je za Večernji list rekla kako vjeruje da tu nije riječ o kaznenom djelu, nego o proceduralnoj pogreški. Naime, doznajemo kako je ona spornog djelatnika kazneno prijavila prošle godine zbog lažne diplome, a od kaznenog progona spasila ga je zastara. Riječ je o ocu četvero djece koji je, nakon saznanja da je riječ o lažnoj diplomi, prebačen na drugo slobodno radno mjesto s pozicije vozača, gdje je do tada radio.

>> Profesor i HDZ-ov vijećnik uzimao po 2500 kuna od učenika za prolazak na ispitu

Komentara 3

19
1995josip
21:43 03.03.2015.

Ima u Sisku toj. županijskoj firmi ljudina koji ima diplomu sumnjivog sadržaja, falš diploma zbog koje je dobio otkaz u policiji ! Bivša županica ga je postavila U direktorsku fotelju bez obzira na navodno lažnu diplomu , jer ove uu nadzorne odbore je postavila bivša županica tako da se nisu bunili kada su birali direktore ! U SMŽ skupštini se za ruke drže hsp i sdp, imaju rukicu više i novi župan Ivo Žinić ga za sada ne može smijeniti . Treba provjeriti sve te diplome u gradskim i županijskim firmama .

DU
Deleted user
07:29 04.03.2015.

Nije to ništa novo. Sve te gradske firme uz blagoslov čelnika lokalne samouprave služe za izvlačenje love iz proračuna. U mjestu našeg ministra za limenke i plastične boce direktorica vrtića koristi poslovnu karticu za sebe i svoju familiju. Baš me zanima kuda direktorica vrtića toliko treba putovati i šta kupovati da joj treba poslovna kartica. Stalno govorim da kod nas svatko tko je blizu love krade.

GU
gustirna
18:06 03.03.2015.

Zar je stvsrno 2013. bio hadeze na vlasti u sisku.....crvena lopovsko lazljiva mafija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije