Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Računalna prevara

S računa više tvrtki skinuo i ukrao 140.000 eura

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
17.04.2015.
u 21:16

Vasily Gurov (33) osuđen je na 18 mjeseci, od čega šest mjeseci mora biti u zatvoru, a ostalo mu se mijenja uvjetnom osudom

Estonac Vasily Gurov (33), koji je od kolovoza do listopada lani u Hrvatskoj s računa raznih tvrtki uz pomoć maliciozne skripte skidao novac te ga potom prebacivao na svoje račune i tako se domogao ukupno 141.000 eura, na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu priznao je krivnju i nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora. Sudac Zorislav Kaleb izrekao mu je djelomičnu uvjetnu osudu, odnosno od izrečene kazne godinu dana pretvara mu se u uvjetnu osudu koju neće izdržati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. U izrečenu kaznu Gurovu je uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, a budući da je uhićen 17. listopada lani, danas je pušten na slobodu jer je zapravo izdržao zatvorski dio kazne od šest mjeseci.

Estonca je tužiteljstvo teretilo da je s nepoznatom osobom smislio plan kako će hakirati račune raznih tvrtki te novac prebacivati na svoj, a u tu je svrhu u Rijeci i registrirao tvrtku Gurov d.o.o. S računa irske tvrtke Hydro International ltd. uspio je na račun svoje tvrtke prebaciti 96.000 eura, a s računa tvrtke Jing Tea ltd. sa sjedištem u Velikoj Britaniji 45.000 eura.

Uhićen je na aerodromu Pleso kad je pokušavao pobjeći u Estoniju, a sa sobom je imao kovčeg pun novca, i to 33.000 eura i 310.000 kuna, koliko je uspio podići s računa otvorenih u našim bankama. Optužnicom su zbog računalne prijevare bila obuhvaćena i tri Letonca Arturs Auzinš (31), Kaspar Klezis (27) i Rihards Ižiks (29) koji su na isti način upali u internet-bankarstvo dviju stranih tvrtki te na svoje račune skinuli oko 41.152 eura. Međutim, postupak protiv njih je izdvojen budući da je Ižiks pobjegao i nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

>> Šokirala se kada je na Facebooku otkrila što joj je muž cijelo vrijeme skrivao

Komentara 31

NP
npravednost
23:11 17.04.2015.

Nije pošteno, ukrao oko milijun kuna pa dobio minimalno 6 mjeseci u zatvoru. A kriminalac , vlasnik Indexa - Matija Babić ukrao 6 milijuna kuna pa dobio samo godinu dana korisnog rada ?!?? U kakvoj lopovskoj državi živimo ?!?!?

LA
lakočemo
23:17 17.04.2015.

u ovoj našoj državi se isplati pljačkati,pa i ja ću ić u zatvor 6 mjeseci za milijon kuna

XN
xnet0822
05:06 18.04.2015.

Hakirao račune, kažete ? Pa jasno, kad mu je onaj haker Ž. M. pomogao .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije